СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В Национален парк "Пирин" ще могат да се строят само спортни съоръжения
 Facebook

В Национален парк "Пирин" ще могат да се строят само спортни съоръжения04.01.2018 / 11:00 - citybuild.bg

Няма да се строят хотели.

 

Лифтовете, влековете и пистите ще са в определените за това ски зони в Банско и Добринище, които заемат съответно 2% и 0,6% от територията на парка. В 45% от територията ще бъде разрешено строителство само и единствено на съоръжения за водохващане за питейни нужди. Няма да бъде разрешено строителство на хотели, спа, ресторанти и прочие. Всяко инвестиционно намерение в рамките на тези разрешени видове строителство ще преминава през екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда. Върху това акцентира министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на видео чат във фейсбук през вчерашния ден, в който той отговаряше на въпроси в рамките на 1 час.

 

По думите на министъра, до момента в Министерството на околната среда и водите инвестиционно предложение за втори лифт няма. Ако е било постъпило такова предложение, Министерството на околната среда е щяло да го отхвърли, защото Планът за управление на Пирин не позволявал инвестиции в спортни съоръжения. 

 

На въпроса дали съществуват нарушения от страна на "Юлен", свързани с концесията, отговорът на МОСВ е "не". "Като цяло знам, че са правени проверки и от прокуратурата, и от ДНСК, и не съм информиран да са установили закононарушение. Министерството води съдебно дело срещу концесионера за размера на дължима концесионна такса, делото е в съдебна фаза и ще защитим интереса на държавата", заяви Нено Димов.

 

Разяснителната кампания от страна на министерството се проведе ден преди насрочения пореден екопротест за днес. Природозащитници протестират от приемането от кабинета на частичното изменение в плана за управление на парк "Пирин" на 28 декември м.г.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано