СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Незрящи за първи път „видяха“ значими сгради в България
 Facebook

Незрящи за първи път „видяха“ значими сгради в България05.10.2017 / 14:25 - citybuild.bg

Те посетиха парка на миниатюрите „Търновград–духът на хилядолетна България“ във Велико Търново.

 

Двадесет души от центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от страната посетиха днес новооткритата туристическа атракция и имаха възможност да се докоснат до макетите и по този начин да придобият представа как изглеждат най-значимите места и сгради в България.

 

 

„Всеки ден минавам покрай Народния театър, храм-паметник „Александър Невски" и парламента. Зная какво представляват тези сгради, но след като опипах техните макети, за първи път имам възможност реално да си представя обемите и мащабите", сподели Димитър Димитров от Центъра за хора със зрителни увреждания в София. Младият мъж бе впечатлен и от възможността в парка да се запознае с катедралата и пристанището от родната си Варна, както и да добие впечатление за мащабите на крепостта Царевец, която е сред най-големите средновековни крепости в Европа.

 

Представителите на центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от Пловдив, София, Шумен, Русе и Сливен високо оцениха достъпната среда за хора с увреждания в парка миниБългария. По тяхна препоръка на 14 октомври паркът на миниатюрите във Велико Търново ще бъде посетен от група с 50 незрящи от страната.

 

Паркът „Търновград-духът на хилядолетна България" е разположен на площ от 11 460 кв.м в местността „Френкхисар" в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново и в него са експонирани 43 макета, точни копия в мащаб 1:25 на забележителности от цяла България.

 

 
още от Новини

още от Любопитно