СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Няма нарушения в 14-те проверени къщи за гости
 Facebook

Няма нарушения в 14-те проверени къщи за гости18.06.2019 / 10:29 - CityBuild.bg

Проверките в 288 къщи със сключени договори ще бъдат готови през първата седмица на юли.

 

Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които са поискали допълнителни подобрения. Те бяха инспектирани от министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие". Това съобщи за БНТ вчера вечерта министърът на земеделието Десислава Танева.

 

През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288. В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са построени, но има и злоупотреби. Танева даде пример с къща в село Лиляново, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение. Къщата се свързва с експерта от фонд "Земеделие" Янаки Червеняков, когото министърът уволни. Танева увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми и че всички нарушители ще получат актове за административни нарушения.

 

В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г., мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна. Според Танева процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях. Проверките на този вид проекти са повече, отколкото се изисква от европейския регламент, коментира още министърът.

 

 
още от Новини

още от Страната