СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Няма нито една зелена обществена поръчка в строителството
 Facebook

Няма нито една зелена обществена поръчка в строителството26.09.2014 / 10:55 - citybuild.bg

Това каза арх. Георги Коларов - президент на Български съвет за устойчиво развитие при откриването на Sustainability Forum Sofia.

 

Събитието за устойчиво строителство, градско развитие, инвестиции и поддръжка се провежда в хотел "Хилтън" в София. Citybuild.bg е медиен партньор на форума.

 

Няма нито една зелена обществена поръчка в строителството, основният критерий продължава да бъде най-ниската цена, няма мерки за поощряване на устойчивото развитие, градоустройството не се планира съобразно променения климат. Според арх. Коларов е необходим цялостен анализ на жизнения цикъл на сградите, а бъдещите правителства трябва да демонстрират отношение към устойчивостта. 

 

 

Българските практики и законодателство изостават в тази област, заяви от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева, министър на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране в служебното правителство. Няма по-евтина енергия от спестената, но държавата е длъжник в това отношение, а у хората липсва познание за ползите, каза тя в началото на форума. 

 

За съжаление ситуацията в законодателството в момента е такава, че хората, които влагат средства и опазват околната среда, са ощетени - плащат повече данъци, разгънатата им застроена площ се измерва по външните стени, коментира Захариева. Със законодателните промени ще се въведе измерване на застроената площ по вътрешните стени, което ще стимулира поставянето на по-дебела изолация. 

 

Според Захариева държавата е длъжник и заради липсата на програми за подкрепа за обновяването на българските домове. Колкото и да се повишава цената на тока, ако строим енергийно ефективни сгради, няма да се притесняваме толкова, коментира тя и добави, че подобни инвестиции биха направили живота на хората и техните деца по-качествен. По думите й в новия програмен период са предвидени средства за повишаване на енергийната ефективност на българската икономика и бизнес - не само за машини и техника, но и за производствените сгради. За пръв път в България този период ще бъде свързан с интегрирани планове за устойчива градска среда, не само устойчиви сгради, отбеляза тя.

 

Не знам какво точно има предвид арх. Коларов по отношение на зелените обществени поръчки, каза още Захариева по време на изказването си. Малко след като тя напусна форума, президентът на BGBC заяви, че още следващата седмица ще разговаря с министъра по темата. 

 

 

За ролята на архитектите за създаване на устойчива среда говори проф. Александър Рудолфи - президент на DGNB и управляващ директор Rudolphi+Rudolphi GmbH. Поздравителен адрес от Световния съвет за устойчиво строителство отправи Доминика Червинска - мениджър Европейска мрежа от съвети за устойчиво строителство, а за европейски политики за устойчиво развитие разказа накратко Антоанета Ризова-Калапиш - юрист, главна дирекция "Околна среда", Европейска комисия. 

 

По време на форума изказвания ще направят и представители на бизнеса, които са и сред спонсорите на форума. За високотехнологичните сградни решения ще говори инж. Тодор Димитров - ръководител на Технически отдел на АLUKÖNIGSTAHL. "Съвременните изисквания към фасадните обвивки - ефективност или утопия?" е темата на инж. Венета Новакова - директор R&D, ЕТЕМ Груп. За ефективните решения за устойчиво строителство – геотермални системи и сградни технологии, ще разкаже инж. Димитър Пенев - REHAU България, а на устойчивите материали за устойчиво строителство ще се спре инж. Бойко Пенев - Kсела България. (ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА ОТДЕЛНИТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИ)

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

По време на международната конференция ще се проведе и церемония по награждаване в инициативата Sustainable Awards Program, чрез която ще бъдат отличени най-добрите бизнес организации, зелени строителни проекти и правителствени инициативи за своя принос към насърчаване на устойчивото развитие. 


Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от Страната