СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Никола Гръблев – авторът на архитектурни шедьоври в Габрово
 Facebook

Никола Гръблев – авторът на архитектурни шедьоври в Габрово26.03.2020 / 13:46 - CityBuild.bg

Държавният архив подготвя публикации за личности, дали своя принос за развитието на града по повод неговата 160-та годишнина.

 

През 20-те и 30-те години на ХХ в. Габрово придобива облик на съвременен европейски град. Една от причините за това е завръщането на дипломирани български архитекти, учили в Чехия, Италия, Франция, Германия и Австрия. Тяхното завръщане по родните места е най-бързият канал, по който актуалните художествени тенденции в архитектурата и градоустройството проникват в България. За Габрово една такава личност е арх. Никола Гръблев.

 

Никола Георгиев Гръблев е роден на 10 ноември 1891 г. в Габрово. Средното си образование завършва през 1912 г. в Априловска гимназия - Габрово. Следва инженерство със специалност архитектура във Висшето техническо училище в Прага, Чехия. Отбива военната си служба в 322 артилерийски полк с чин капитан. Участва в Балканската и Първата световна война като запасен офицер. През 1925 г. завършва висшето си образование. От август на същата година основава архитектурно-строително бюро "Арх. Никола Гръблев", което съществува до 1948 г. и започва частна практика като архитект-проектант.

 

Арх. Гръблев работи самостоятелно и проектира много постройки, обществени и частни сгради. От него са разработени проекти за продължения, разширения и преустройство на фабриките: "Бъдащност", "Балкан", "Габрово", "Хемус", "Щастие", "Еловица", "Бр. Иван Калпазанови", "Принц Кирил", "Сан Стефано", "Успех" и други - общо 34 на брой в Габрово и в други съседни градове. Проектира и ръководи строителството на Стопанското училище към Женско благотворително дружество "Майчина грижа" в Габрово и други училища в Габровско. Работи проекти за преустройството на Механо-електротехническото училище "Д-р Василиади", проектира сградата на Дружество "Червен кръст", на Девически пансион към манастира "Св. Благовещение", на старопиталище и дневен детски дом към църквата "Покров Пресветая Богородица" и др. Арх. Гръблев ръководи строителството на електрическата централа на Воден синдикат "Грамадата", на Околийското инженерство в Габрово и други обществени и частни сгради в града.

 

За шедьоври на неговото творчество се считат сградите на Вилата на Пенчо Семов, която индустриалецът завещава на Габрово за Старопиталище, но тази му воля никога не е изпълнявана. В момента тя тъне в разруха. Другата сграда е едно от чудесата на Габрово - сградата на Парахода, проектирана пак по поръчка на габровския индустриалец. Днес тя се използва от Държавната белодробна болница и продължава да смайва с изящната си красота.

 

 

В началото на 1948 г. при създаването на първите държавни проектантски организации арх. Никола Гръблев постъпва във Ведомствената техническа организация към Околийски народен съвет - Габрово като проектант. От 1949 г. е временен ръководител на организацията. Работи в Териториална проектантска организация до 1957 г., когато е освободен от длъжност проектант поради съкращение в щата. След това е нещатен сътрудник на организацията.

 

През този период арх. Никола Гръблев взема активно участие в архитектурно-проектантския живот на Габрово. От 1939 г. той е член на Комитета за управление имотите на фонд "Д-р Василиади" и взема дейно участие по връщане на отчуждените имоти на фонда през 1943 г. Член е на Инженерно-архитектурната камара - София, Дружество "Червен кръст" - Габрово и на Дружеството на собствениците на едра градска покрита, недвижима собственост - Габрово.

 

Арх. Гръблев има 44 години работа като архитект, от които 22 години в Проектантска организация и 22 години на частна практика. Проектирал е над 2 000 постройки в Габрово и други градове. Награден е с орден "Червено знаме на труда" и със значка на Министерството на архитектурата и благоустройството. Умира на 7 март 1975 г. в Габрово.

 

Фондът на арх. Никола Гръблев е дарен на Държавен архив - Габрово от съпругата му д-р Павлина Гръблева през 1980 г. Десет години по-късно са приети и допълнителни материали, предимно проекти на сгради. Документите от него са едни от най-често използваните през последните десетилетия.

 

През 2018 г. в Габрово бе представена пътуващата изложба „Българският архитектурен модернизъм" с автори Васил Макаринов и Теодор Караколев. Като съпътстваща изложба на 14 табла бяха показани архитектурните образци на модернизма в Габрово. Съпътстващата изложба бе дело на Държавен архив - Габрово, Камара на архитектите в България - Регионална колегия - Габрово, Музей Дом на хумора и сатирата, Сдружение „АРТерия" и галерия „Орловска" №10. Сред експонираните образци бяха и документи и архивни снимки на жилищните сгради, проектирани от арх. Никола Гръблев.


Автор: Цветомира Койчева - началник на отдел „Държавен архив" - Габрово

 

 
още от Новини

още от АРТ