СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
НКЖИ ще продаде терен, част от бившата гара „Пионер“ в столицата
 Facebook

НКЖИ ще продаде терен, част от бившата гара „Пионер“ в столицата07.12.2017 / 09:30 - CityBuild.bg

За мястото в проекта за нов ПУП на Борисовата градина има идея за изграждане на комплекс за спорт и култура.

 

Правителството даде вчера съгласието си Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да продаде чрез търг с тайно наддаване недвижим имот в столичния район „Изгрев“. Теренът с площ 20 дка е част от бившата гара „Пионер“ и не се ползва от НКЖИ. Правителственото решение ще позволи извършването на разпоредителна сделка, която да донесе допълнителни приходи за компанията.

 

 

Припомняме, че проектът за Подробния устройствен план на Борисова градина предлага изграждане на комплекс за спорт и култура на мястото на старата гара Пионер, който да поеме и част от спортните съоръжения на "Спортна София". Предвижда се изграждане на подземен паркинг, който да обслужва комплекса. Има и идея за съхраняване на участъка от жп линията, който да бъде използван за атракцион - с маршрут от гара Пионер, през подлез под Симеоновско шосе до бул. "Атанас Дуков" при болница "Токуда". Проектът за ПУП все още не е приет от Столичния общински съвет.

 

"Общият устройствен план и неприетият Подробен устройствен план на Борисовата предвиждат спортни съоръжения на мястото, но ОУП казва "Предимно за обособени зони за спорт и атракции в градска среда". Какво друго освен предимно-то, не се посочва. Теренът е 20 дка и особено ако се използват вратичките в чл. 27 ал. 3, не ми се мисли какво може да се случи там. Ще внеса доклад, с който да поискам Общината да предприеме мерки за придобиване на гара Пионер, за да гарантираме, че тази част на Борисовата градина ще бъде интегрирана с парковата среда и ще предоставя достъпни възможности за спорт", коментира днес общинският съветник Войслав Тодоров.

 

Общинският съветник Стефан Марков пък е отправил питане до ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ какви са мотивите на държавното предприятие, както и дали са водени разговори със Столичната община за предоставяне на терена за изграждане на пространства за отдих и спорт, каквито са плановете на общината, съгласно проекта за ПУП на Борисова градина. В писмото на общинския съветник се пита още каква е началната цена, както и как е формирана същата.

 

„Гара пионер“ към момента е строителен пазар, чието място определено не е там. Няма град в Европа, където насред парк или гора да се продават тухли и други стоки, свързани със строителството. Плановете на СО за „Гара пионер“ са в правилната посока. Може би трябва да се помисли за това наемателите да бъдат компенсирани с площи в периферията на града. В един от най-хубавите квартали на София и в близост до Борисовата градина трябва да има пешеходни площи, спортни и детски площадки, велоалеи и паркинги за приходящите автомобили, с цел разходка в Борисовата градина“, допълва Марков. Той посочва още, че мястото е важно и най-правилно е да бъде прехвърлено на Столична община, която да прецени какво ще е полезно да се случи там.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано