Нов жилищен квартал в Киев внася известен оптимизъм на фона на драматичните събития в Украйна

131

Целта на мащабния проект RYBALSKY е да съчетава естетика, функционалност, ергономичност и екологичност, като въплъщава идеята за комфортен живот близо до водата


Докато войната продължава вече втора година, в продължение на три десетилетия в Украйна се разгръща една по-дълбока културна революция – група украински архитекти използват архитектура, ориентирана към хората, като катализатор за ускоряване на трансформацията на обществото. Документалният филм „Архитектите на надеждата: Първите стъпки във възстановяването на Украйна“ (Великобритания, 2023) на режисьора Пол Томас показва как се е променил начинът на работа на украински архитекти и преподаватели по архитектура след началото на войната, как гледната точка се насочва към планове за възстановяване на цели градове и как студентите преосмислят професията с идеята за да бъдат полезни за обществото.

В контекста на това един мащабен проект продължава да се развива, внасяйки известен оптимизъм на фона на драматичните събития. В индустриалната зона на полуостров Рибалски се изгражда нов жилищен район, който логично продължава развитието на стария Подол с нискоетажни блокове и улична мрежа. Проектът включва изграждането на 9 сгради, като сгради №3, №5 и №9 са въведени в експлоатация, а строителството на сгради №1, №7 и №11 продължава. Част от сграда № 5 е заета от модерен учебен комплекс.

RYBALSKY е проектиран от архитектурните студиа Terra Project и Buro. В комплекса по брега на река Днепър вече е направен пешеходен булевард. Ще има алеи за разходки и колоездене, тревни площи и места за сядане, детски и спортни зони.

Всяка жилищна сграда ще разполага с паркинг на две нива – едното под земята, а второто  - на партера. Много жителите ще разполагат с гледка към Днепър от прозорците на апартаментите си.

На приземните етажи ще има магазини, центрове за услуги, кафенета, ресторанти и салони за красота. На втория и третия етаж на част от сградите ще бъдат разположени офиси.

До RYBALSKY се намира най-големият спортен комплекс в Украйна с плувни басейни, зали за различни спортове и уроци, тенис кортове. В самия комплекс се монтират открити детски и спортни площадки и парково обзавеждане.

Жителите на RYBALSKY ще могат да използват услугите на архитектурно студио K5, фирма за нотариални услуги, пощенски клон и други. Комплексът ще разполага с аптеки, медицински клиники, ветеринарен кабинет, както и зала, която ще функционира като галерия и творческо пространство за лекции, семинари, конференции и майсторски класове.

Инвеститорите ще реконструират част от пространството около река Днепър и ще организират там обществено пространство за разходки, спорт и отдих. Обновената дига ще бъде отворена за всички.

Отделно от това на територията на RYBALSKY в момента се изгражда канал, който ще бъде свързан с реката с тунел. Ще бъде създадено пространство близо до водата - с кафенета и ресторанти, като стълбите към водата ще бъдат под формата на амфитеатър.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране