СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
279 000 лв. е новата санкция за "Джи Пи Груп" за ремонта на „Граф Игнатиев“
 Facebook

279 000 лв. е новата санкция за "Джи Пи Груп" за ремонта на „Граф Игнатиев“10.06.2019 / 15:06 - CityBuild.bg

Причината е надигания на настилката на няколко места в зоната на релсовия път.

 

Според служители на общината надиганията са породени от температурно разширение около напречните отводнители.

 

Снимки: Cпаси София. Част от настилката около трамвайните релси при новоремонтирания пл. "Славейков" и при кръстовището с ул. "Иван Шишман" се надигна, а плочките се счупиха. Направен е и неуспешен авариен ремонт.


"На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители - затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения. Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките на гаранцията на обекта", каза кметът Йорданка Фандъкова.

 

Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които тя е наложила до момента за ремонта на ул. „Граф Игнатиев" (зона 2). За ремонта в Зона 4 кметът отказа приемане на обекта с Акт 15 и върна фирмата "ПСТ Груп" да коригира дефекти по първия етап - градините „Кристал" и „Св. Кл. Охридски". За това време те нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече.

 

Припомняме, че изпълнителят "Джи Пи Груп" и проектантът А.Д.А. бяха глобени съответно със 109 000 и 35 000 лева. Експертната комисия прие за завършени строителните дейности по ул. "Граф Игнатиев", площадите "Славейков" и "Гарибалди" и ул. "Солунска" въпреки установени дефекти, които обхващат 15 от 40 дка ремонтирана площ. Те обаче няма да се отстраняват от фирмата. От комисията заявиха, че няма как наново да стартират ремонтни дейности, а дефектите не пречели на експлоатацията, затова те ще останат.

 

Снимка: БНТ


В момента Столична община обжалва две решения на Управляващия орган на оперативна програма „Региони растеж" за наложени санкции от 5% за двете зони. Управляващият орган на програмата налага санкции заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които общината иска фирмите-участници да разполагат, и заради недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията. Според общината по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите.

 

Общината посочва още, че поръчката е минала през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП. Управляващият орган все пак посочва, че процедурите са проведени при добро ниво на конкуренция и за коментираните по-високи изисквания към експерти няма отстранени участници.

 

 
още от Новини

още от София