СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Новото супермодерно летище в Истанбул е готово в първата си фаза
 Facebook

Новото супермодерно летище в Истанбул е готово в първата си фаза29.10.2018 / 15:49 - CityBuild.bg

Премиерът Бойко Борисов е гост на церемонията по откриването - в деня на националния празник на страната.

 

Летището, чието име ще бъде обявено на откриването след около един час, е един от мегапроектите на президента Реджеп Ердоган, който ще облекчи въздушния трафик към 15-милионния мегаполис. То е сред най-големите в света - на площ от 76,5 милиона квадратни метра. Намира се на на север от Истанбул, на 35 километра от центъра на града. За изграждането и експлоатацията на летището беше създаден консорциумът IGA (Istanbul Grand Airport). Строителството започна през 2014г.

 

 

Днес бяха открити две писти от първия етап с дължина 3 750 и 4 100 м, а финалните работи ще приключат през 2030 г. Тогава летището ще разполага с 4 терминала, с жп линия между тях, 6 писти, перони за 500 самолета с обща площ 6.5 млн. кв. м, външен и вътрешен паркинг с капацитет за 70 000 автомобила. Летището ще бъде свързано с града чрез високоскоростни влакове, метро, автобусен и автомобилен транспорт и всички необходими връзки с пътната инфраструктура на Истанбул. При достигане на капацитет от 90 млн. пътници годишно до 2023 г. ще започне подготовката за пускане на втората фаза на аеропорта. Летището ще осигури максимален комфорт и минимално чакане за пътниците.

 

 

Летището е с футуристична, но функционална архитектура. При строителството са приложени най-нови "зелени" технологии, което означава ниски разходи на електроенергия и вода. 90-метровата контролна кула на летището има 17 етажа и е с формата на лале – символ на Истанбул от векове. По отношение на дизайна на терминалите специалистите залагат на многообразието на Истанбул, който събира множество различни култури и традиции. Усеща се влиянието на формите на джамиите, баните и още интересни исторически сгради, както и на мозайките и ислямското изкуство.

 

 

 

 

 

 

В края на годината се очаква пренасянето на съоръженията от сега действащото летище "Ататюрк" към новото, което след окончателното си завършване ще обслужва 150 млн. пътници годишно. След прехвърлянето на полетите летище „Ататюрк" ще се използва за обучение на пилоти, полети на малки частни, чартърни и правителствени самолети, както и за авиошоута.

 

 

Предстои да бъде изграден и град на 10 милиона квадратни метра до новото летище - с офис сгради, хотели, джамии, медицински, търговски и конферентни центрове, училища и изложбени зали и други.

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно