СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КСБ и НСОРБ ще работят заедно за промени в законодателството
 Facebook

КСБ и НСОРБ ще работят заедно за промени в законодателството14.05.2019 / 17:40 - CityBuild.bg

Акцент в разговорите бяха необходимите промени в Закона за обществени поръчки.

 

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) и Управителният съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) проведоха работна среща. Двете организации разискваха действащото законодателство, касаещо  строително-инвестиционния процес и проблемите, с които представителите на местната власт и строителните компании се сблъскват в дейността си. Акцент беше поставен върху новите текстове в Закона за устройство на територията (ЗУТ), действащи от януари 2019 г., както и върху измененията в чл. 14, ал. 2 от Закона за Камарата на строителите, според които невписани в ЦПРС на КСБ строители могат да изпълняват само жилищни и вилни сгради с ниско застрояване и разгърната застроена площ до 100 кв. м, строежи от допълващо застрояване, както и реконструкции, преустройства, основни ремонти и смяна предназначението на строежите от пета категория. Инж. Мазнев подчерта важността на промяната и информира, че загубите от сивата икономика в сектора се изчисляват на 1,5 млрд. лева годишно. Инж. Панов посочи, че от НСОРБ приветстват направените промени, които ще доведат до повече прозрачност в бранша и сигурност за общините при възлагането на изпълнението на  поръчките.

 

 

Друга тема в разговорите бяха необходимите промени в Закона за обществените поръчки. Кметът на Монтана Златко Живков коментира, че обжалванията на търговете са бич за дейността на местната власт. Като пример той посочи фирма, която обжалва обществени поръчки в 8 от 11 общини в област Монтана, като спира изпълнението в 7 от тях. „Това са проекти по ОПРР за важни  инфраструктурни обекти и резултатът е забавяне в изпълнението на оперативните програми", каза Живков. „Община Монтана спечели 3 от делата и на последна инстанция,  фирмата, обжалваща поръчките, ще плати глоба само 200 лв., а ние загубихме година и два месеца и сега това ще се отрази върху изпълнителя, който ще трябва да работи в съкратени срокове", коментира Живков и подчерта, че това е сфера, в която трябва да се търсят промени в нормативната база.

 

Председателят на УС на КСБ инж. Терзиев сподели за опита на Румъния и Полша в сферата на обществените поръчки. В северната ни съседка например обжалването не спира изпълнението на проекта. В Полша се работи по средно претеглена цена, като всички отклоняващи се с 20% предложения се отстраняват.

 

На срещата бяха набелязани и конкретни съвместни действия, които двете организации ще предприемат за подобряване на нормативната база.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано