СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявиха финалистите в международния конкурс LIFE CHALLENGE 2021
 Facebook

Обявиха финалистите в международния конкурс LIFE CHALLENGE 202129.05.2020 / 10:30 - CityBuild.bg

В него се награждават най-добрите фасади в Европа, изпълнени със системи "Баумит".

 

 

Жури от 13 международни архитекти определи 36 финалисти в 6 категории от 26 държави. Вследствие на пандемията от Ковид-19 и необходимите мерки за безопасност окончателното гласуване и връчването на наградите трябваше да бъдат преместени за следващата година. Победителите ще бъдат избрани и обявени на 22 април 2021 г. във Валенсия, Испания, в емблематичната сграда Hemisferic.

 

"Конкурсът „Баумит Лайф Челиндж" бе създаден през 2014 г., за да представи безбройните творчески възможности при проектирането на фасадите в цвят и структура. Огромният международен интерес от страна на архитекти и изпълнители изискваше да продължим с конкурса." Така Робърт Шмид, управител на „Баумит Бетайлигунген", обясни решението си да организира „Баумит Лайф Челиндж", включително и церемонията по награждаването да се състои в държавата-победител отпреди две години.

 

Снимка: Baumit. Наградата „Лайф Челиндж 2018" бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil & Peris + Toral, Испания. Отляво надясно: Робърт Шмид, водещата Вера Уистър, Марта Перис и Хосе Мануел Торал, Алфред Гзанднер и Фернандо Арабе Гомес.

 

По 6 номинирани финалисти във всяка категория

 

Журито оцени 385 участници от цяла Европа и създаде кратък списък с шестте най-добри фасади във всяка от шестте категории: "Еднофамилни къщи", "Жилищни сгради", "Нежилищни сгради", "Термично саниране", "Реновиране на исторически сгради" и "Вдъхновени от структурата".

 

 

Сред финалистите начело е Австрия с 5 номинации, следвана от Германия, Полша и Словакия с по 4 номинации, след тях са Италия и Словения с по 3 проекта. С по две фасади на финалите са Унгария, Литва и Румъния. Накрая България, Република Хърватска, Чехия, Франция, Гърция, Сърбия и Испания са представени с по един обект.

 

Снимка: Baumit. "Green City", с модерна и привлекателна архитектура, разположен в Грац (Австрия), е един от номинираните проекти в конкурса „Баумит Лайф Челиндж 2020" в категория „Жилищни сгради".  

 

Българската фасада на „Atlantis Residence Park" в Бургас се класира за финала в най-оспорваната категория „Жилищни сгради", в която се състезават 105 обекта. Проектът е на арх. Милица Петрова, арх. Асен Игнатов и арх. Димитър Цветков. Изпълнител е фирма „Термострой" ООД, а инвеститор е „Атлантис Каса" ООД.

 

Снимка: Евгени Динев. „Atlantis Residence Park" в Бургас e сред финалистите в категория „Жилищни сгради".

 

От всички номинирани 36 проекта на церемонията по връчване на наградите във Валенсия ще бъдат поканени отговорният архитект, инвеститорът и изпълнителят.

 

Шест категории и една специална награда

 

Победителите в шестте категории ще получат парична награда от 3 300 евро. За големия победител в „Лайф Челиндж" е предвидена награда на стойност 6 600 евро. Важното за всяка избрана фасада е 66% от нея да бъде изградена с продукти „Баумит".

 

Освен селекцията, направена от професионалното жури, и публиката гласува за любимата европейска фасада и избра своите фасади-фаворити. Публичното гласуване приключи в края на април, а първите десет проекта са посочени на lifechallenge.baumit.com.

 

Победителите са от Полша (Еднофамилни къщи), Италия (Жилищни сгради), Австрия (Нежилищни сгради) и Сърбия (Термично саниране). Следва Русия (Реновиране на исторически сгради) и накрая Испания (Вдъхновени от структурата). Една българска фасада се класира в топ 3 фаворити на публиката. „Многофамилна жилищна сграда в Плевен на ул. „Ал. Стамболийски" 4" завоюва с гласовете на публиката трето място в категория „Жилищни сгради". Проектант на обекта е арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно" ООД.

 

Многофамилна жилищна сграда в Плевен на ул. „Ал. Стамболийски" 4" е с проектант арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно" ООД.

 

„Баумит интернационал" е създадена през 1988 г. „Баумит" е водещ производител на топлоизолационни системи в цяла Европа с над 40 млн. м2 на година и на трето място по производство на сухи строителни смеси. Групата е ситуирана и има дъщерни дружества в 25 европейски държави. „Баумит" притежава 38 производствени предприятия за сухи строителни смеси и 12 за пастообразни продукти. През 2019 г. постигна оборот от 1,1 млрд. евро. Вижте още на www.baumit.bg.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от EuroBuild