СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявиха конкурс за най-добър архитектурен проект за Къща на децата
 Facebook

Обявиха конкурс за най-добър архитектурен проект за Къща на децата21.02.2019 / 16:31 - CityBuild.bg

Целта е изграждането на място за събития, обучения и срещи, свързани с правата на децата, семейството и младите хора.

 

Национална мрежа за децата обявява открит конкурс за архитектурен проект за изграждане на Къща на децата в София. Конкурсът е отворен за всички архитекти и архитектурни бюра в страната, а задачата е изработване на  концепция за национален център за обучение и застъпничество по правата на децата на Национална мрежа на децата - Къща на децата.

 

Теренът, където ще бъде построена Къщата, се намира на бул. „Христо Ботев" и ул. „Софроний Врачански" 44 (съседна на ул. „Симеон") зад 46 ОУ „Константи Фотинов". Очаква се първата копка да бъде направена в края на годината, а проектът да бъде завършен за 2 години.

 

 

Къща на децата е общ проект на всички 152 граждански организации, членове на Мрежа за децата, и ще е първото по рода си място в България - събирателна точка на инициативи, обучения и развиващи програми за деца. Тя  ще осигурява приятелска и развиваща среда за всички деца, независимо от тяхната възраст, семеен и социален статус. Ще предлага обучения за правата на децата, за ролята на институциите, финансова култура и предприемачество, здравна култура, екология и устойчиво развитие, лидерски умения и други теми, които подготвят децата да растат като активни и отговорни граждани. Къщата на децата ще бъде споделен дом и място за обмяна на опит между членовете на Национална мрежа за децата и гражданските организации, работещи с деца и семейства. Тя ще се управлява като социално предприятие и в нея ще бъдат наемани за работа млади хора, излизащи от институции или приемна грижа.

 

Къща на децата трябва да съчетава модерна и атрактивна визия с функционалност и енергийна ефективност. Проектите ще бъдат оценявани от жури в състав:

  • Минчо Бенов - национален директор на Habitat for Humanity - водеща глобална нестопанска организация за подобряване на жилищните условия, член на Национална мрежа за децата;
  • арх. Анна Калинова - Детска архитектурна работилница;
  • Любен Георгиев - член на Управителния съвет на Национална мрежа за децата и председател на Сдружение „Реакт" - София;
  • Валентин Съйков - управител на „Имоти" ООД, основател на Националното сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ), както и на Международната федерация за недвижими имоти в България;
  • арх. Иван Генов - главен инспектор в Министерство на културата;
  • арх. Николай Трайков - мениджър „Проектиране и строителство" към Фондация „Америка за България", участвал активно в изграждането на „Музейко;
  • инж. Весел Чушков - строителен инженер и ръководител на проекта „Къща на децата";
  • Млад човек между 14-18 г., който ще бъде излъчен от младежка мрежа „МЕГАФОН" към Национална мрежа за децата
Участниците в конкурса трябва да се запознаят с Ръководството за участие (DOC, 5 MB), което съдържа пълната информация за проекта и конкурса и необходимите документи. Конкурсните разработки се предават на хартиен и електронен носител на адрес София 1463,  бул. „Витоша" №58, ет. 4, офис на Национална мрежа за децата.

Срокът за подаване на проектите за първия етап на конкурса е 17:00 часа на 22 април.

Разглеждането, оценяването и определянето на тримата финалисти в конкурса ще е до 13 май, като Възложителят ще уведоми всички участници в конкурса за представените му резултати  и  решението на комисията. В случай на подаване на много проекти в конкурса, срокът може да бъде удължен.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно

още от Избрано