СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявиха победителите в е-конкурса за устойчива архитектура
 Facebook

Обявиха победителите в е-конкурса за устойчива архитектура27.11.2012 / 14:18 - citybuild.bg

Това са Сграда 15 от Търговски комплекс ЕВРОПА и Подлезът на арх. Владимир Колев. 

 

 

Награждаването се състоя вчера вечерта в НДК в рамките на Sofia Architecture Week 2012. Третото поред издание на конкурса, организиран от КАБ, се провежда в две категории. 

 

 

Наградите бяха обявени от председателя на комисията „Международна дейност, евроинтеграция, медийна политика и връзки с обществеността” и заместник-председател на КАБ арх. Николай Гълъбов (горе в дясно) и бяха връчени от председателя на КАБ арх. Владимир Дамянов (долу в ляво).

 

 

В категория „РЕАЛИЗАЦИЯ" спечели Сграда 15 от Търговски комплекс ЕВРОПА от Архитектурно ателие "Хит-95" 

 

 

 

На второ място бе класиран проектът “Устойчиви училища – разширяване на хоризонтите на България” на “Иво Петров Архитекти”/ с възложител “Англо-Американско училище – София”. Трета награда в категорията бе отредена на "Софарма Бизнес Тауърс", дело на арх. Димитър Паскалев от "Архитектоника студио”.

 

Категория "Реализации" е за сгради, построени през 2011 и 2012 година. Отличените в тази категория проекти, както и такива, наградени от Националния преглед на българската архитектура, бяха прегледани от специално жури от експерти на КАБ и САБ, за да бъде излъчен възможен участник в Международния конкурс „Мис Ван дер Рое", като представител на българската архитектура. 

 

В категория „КОНЦЕПЦИЯ за устойчива среда" спечели Подлезът на арх. Владимир Колев

 

 

 

Категорията цели да стимулира мислене в насока на изграждане на устойчива и хармонична среда на обитаване.  Тази категория е за конкретни идеи, разработки, концепции и проекти, които ефективно биха направили средата, в която живеем, по-привлекателна, природосъобразна, удобна и здравословна или с една дума - устойчива.

 

Второто място в категорията отиде за "Пасивна къща, с.Лозен" на арх. Христо Станкушев, арх. Светослав Мичев и инж. Румен Йорданов. Третата награда получи проектът за "Лифт ресторант Княжево-Копитото - нов символ на и над града" на арх. Десислава Димитрова. Този проект получи и първата награда на детското жури, съставено от деца от трети и четвърти клас. 

 

 

Както и в предишни години, в журито бяха поканени да вземат участие специалисти, работещи от години в оценката на устойчивото строителство, разработвали проекти в България и чужбина, както и с опит в международните програми за оценка на строителството (LEED, BREEAM, DGNB). 

 

Снимки: citybuild.bg

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано