СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обявиха сделката за "Царските конюшни" за нищожна
 Facebook

Обявиха сделката за "Царските конюшни" за нищожна13.02.2019 / 11:23 - CityBuild.bg

Решението на Софийски градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.

 

Сделката, с която областната управа на София продаде терена под комплекса "Царските конюшни" на фирмата "Евротрансбилд" ООД, е обявена за нищожна от Софийския градски съд. Според мотивите на съда цената от 658 000 лева, за която са продадени трите терена, е в пъти под пазарната.

 

Снимка: БГНЕС

 

В началото на юни 2016 г. със своя заповед бившият областен управител Веселин Пенев прекрати съсобственост между държавата и частна фирма - "Евротрансбилд", върху земята, където са "Царските конюшни", като дружеството стана едноличен собственик. В края на годината Софийската градска прокуратура внесе три протеста в съда по настояване на министерството на регионалното развитие. С тях се искаше обявяване на сделката за нищожна, а Пенев и оценителят на имотите - Юлия Димитрова-Цекова, получиха обвинения за ощетяване на държавата с 11 млн. лева. Делото срещу двамата все още не е тръгнало в съда.

 

Решението на СГС да обяви сделката за продажбата за нищожна е базирана на две независими оценки от вещи лица. Първият експерт оценява имотите по три метода, като дава обща цена от 23 989 171 лева. Вторият сравнява по цени, по които Столичната община е продавала терени, без да се отчита месположението им и посочва цена от 2.5 млн. лв. Той също използва други два метода, но в крайна сметка според него средната цена на терените е 889 810 лева, защото парцелите са застроени. Всяка от тези цени е по-ниска от тази, за която са продадени трите терена през 2016 г.

 

"Като експерт съм доволен, че съдът обяви сделката за „Царските конюшни” за нищожна. Това е една много добра новина, защото земята под знаковия обект се връща на държавата", каза за bTV зам.-кметът на София Тодор Чобанов. „Логично е на следващите инстанции да се потвърди това решение, защото това си беше една скандална продажба, която е в разрез с обществения интерес”, добави Чобанов. По думите му има идея теренът, заедно с прилежащите сгради, да мине към Министерството на културата, а след това да се пристъпи към ремонт и реставрация на обекта.

 

Най-добрият сценарий на това място е да се обособи музей, смята Чобанов. Българо-френски консорциум вече е изпратил писмо, че има намерение да развива там образователни и научни цели. Общината почти е приключила с аварийния ремонт.

 

 

 

 
още от Новини

още от София