СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Облагородяват стадиона в с. Куртово
 Facebook

Облагородяват стадиона в с. Куртово08.07.2020 / 16:27 - CityBuild.bg

Ще има нова тенис маса, баскетболен кош и Slack line. Пейките и футболните врати ще бъдат боядисани, а теренът - отново очертан.

 

Стадионът в село Куртово ще бъде облагороден от доброволци и местни активисти през предстоящите седмици на месец юли. Процесът започна миналия месец, когато  група ентусиасти от селото кандидатства по конкурс #безотпадъци на сдружение "БГ Бъди активен" с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора са избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на стадиона. 

 

 

В предстоящата седмица ще бъде извършено почистване на стадиона и прилежащите към него части, като това ще бъде и първата крачка от процеса на обновяването. След почистването на мястото ще бъдат поставени нова тенис маса, баскетболен кош и Slack line. Пейките и футболните врати ще бъдат боядисани, а теренът - отново очертан.

 

 

Т. нар. процес на плейсмейкинг - създаване на нови, лесно достъпни зони за срещи, спорт, игри и отдих в градска среда, включва три важни етапа - обсъждане, проектиране и изграждане. По тази схема се работи и за обновяването на стадиона в село Куртово. След проведено обсъждане между жителите, се пристъпва към създаване на конкретните промени на пространството.  Ключови елементи в този процес са активното участие и ентусиазмът на местните жители в планирането, проектирането, създаването и стопанисването на обновените места. През последните няколко години от сдружение "БГ Бъди активен" успешно бяха създадени над 20 подобни места  в страната в партньорство с местните общности. 

 

 

"Най-ценното е, че имаме повод местната общност да се ентусиазира и да се обедини около осъществяването на конкретна идея за подобряване на средата и качеството на живот. Искаме да вдъхновим хората да бъдат креативни, активни и отговорни към мястото, в което живеят.", казва Ласка Ненова, основател на сдружението.

 

 

Намесата в село Куртово е част от дейностите на сдружение "БГ Бъди активен" за облагородяване на градски пространства, обединени под името "_Място България".

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно