СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
В област Смолян ще изграждат и реконструират ВиК инфраструктура
 Facebook

В област Смолян ще изграждат и реконструират ВиК инфраструктура21.05.2020 / 13:21 - CityBuild.bg

Вчера ЕБВР сключи договор за предоставяне на инвестиционен кредит.

 

Ресурсът е под формата на дългосрочен заем, предвиден за изграждане на нова ВиК инфраструктура и реконструкция на съществуващата в Смолян и региона, който включва 10 общини: Баните, Девин, Борино, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе. Общата стойност на проекта е 39.1 млн. евро, като разходите по него ще се покрият от Оперативна програма „Околна среда" и инвестиционния кредит, предоставен от Фонд на фондовете и ЕБВР на стойност 4,3 млн. евро . 2,7 млн. евро от кредита ще бъдат финансирани от Фонд на фондовете, а останалите 1,6 млн. евро със средства от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

Предоставянето на заема цели и подобряване на финансовите показатели на ВиК Смолян и постигане на устойчиви резултати при използване на европейски средства, като се намали зависимостта от изцяло грантово финансиране. Съчетаването на безвъзмездни средства с финансов инструмент прави тези инвестиции по-устойчиви. Фокусът е върху намаляване на разходите и повишаване на ефективността с основна цел по-качествени услуги и подобрено водоснабдяване, предоставени в полза на населението.

 

Договореният кредит е втората инвестиция на Фонд на фондовете и ЕБВР в рамките на „Финансов инструмент за развитие на водния сектор", след този с ВиК Русе. Средствата за него са осигурени от Оперативна програма „Околна среда", съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Очаква се до средата на годината да бъдат сключени още няколко договора за предоставяне на инвестиционни кредити на ВиК операторите в страната, подкрепени със средства от Фонд на фондовете.

 

 
още от Новини

още от Страната