СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обмислят как да монтират обратно демонтираните пано и стенопис на Централна гара
 Facebook

Обмислят как да монтират обратно демонтираните пано и стенопис на Централна гара24.09.2014 / 13:40 - citybuild.bg

След поръчка за инженеринг проектът изисква демонтаж, който не е съгласуван с министерството на културата, и произведения на наши творци стоят в складове. 

 

Успоредно с ремонта на столичната Централна гара, добре познатото пластично пано в чакалнята - на Иван Кирков, един от най-добрите ни художници-модернисти, както и масленият стенопис на Светлин Русев, който е бил във ВИП зала, са демонтирани от изпълнителя за проектиране и строителство - ДЗЗД „Обединение ГБС - Централна гара София". Произведенията са опаковани на части и чакат съдбата си в складове на НКЖИ.  

 

 

 

В Министерството на културата не е постъпвало за съгласуване искане за демонтаж или преместване на монументалните художествени произведения, се казва в отговор на ведомството на Мартин Иванов до редакцията на в. „Преса“. С демонтирането възложителят на ремонта Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИе извършил нарушение на Закона за културното наследство и на Закона за авторското право, се казва още в писмото.

 

Според инж. Ивайло Дженев, ръководител на екипа за управление на проекта, с министерството е съгласувано единствено, че сградата не е паметник на културата, но за демонтажа на монументите няма разрешение на специализиран експертен съвет по изобразителните изкуства, както и не е ползван консултант по изкуствата. "Още от 2007 г. в нито един идеен проект не фигурира паното на Иван Кирков", каза още инж. Дженев днес в “Денят започва с култура” по БНТ. 

 

Творбата на акад. Светлин Русев след приключване на ремонта може да бъде върната на стената във ВИП чакалнята. Самият той попита как е възможно да се проектира новият вид на чакалнята, без да бъде включено паното на Кирков, което е символ на гарата. "Моят стенопис е изрязан от бетона на парчета, увити и номерирани, но една реставрация ще е трудна", каза той. "Но възстановяването на творбата на Кирков е почти невъзможно, защото тя е свързана с определена архитектура", допълни той.  

 

Сегашният проект за реконструкция не позволява металната композиция на Кирков - 110 на 5 метра, да бъде експонирана на друго място в сградата. "Част от паното ще можем да възстановим, ще се мисли къде", каза инж. Дженев. "От понеделник ще имаме срещи по въпроса - заедно с архитектите", заяви още той и съобщи, че има още недемонтирани пана на гърба на Часовника.

 

 

 

Според художника Андрей Даниел е абсурдно да се възстановяват части от паното на Иван Кирков. "Той е един от големите майстори на синтеза - съвместяването на произведение с архитектура, и тази творба е един от примерите", каза той.  

 

Заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов заяви, че общината осъжда разрушаването на тези културни ценности. "Тук се действа по един регламент, който се създаде във връзка с формираното (преди служебния кабинет - бел. ред.) Министерство на инвестиционното проектиране. Факт е, че този проект съвсем умишлено не беше предоставен за съгласуване на Столична община и премина по онзи ред, създаден специално за МИП. Ние постфактум разбрахме, че в проекта липсва темата за реставрацията на тези изключително ценни произведения. Настояваме за тяхното възстановяване в оригиналния им вид и на оригиналните места", каза Чобанов. Столична община иска спиране на работата докато проектът не бъде променен. 

 

В края на юни тази година от МИП съобщиха, че двайсет и пет инвестиционни проекта на обща стойност 701 237 221 лв. (с ДДС) са получили разрешение за строеж от министерството през 2013-а и през настоящата година. В пълния списък на проектите под номер 17 е "Рехабилитация на гаров комплекс "Централна гара София" (55 800 000 лв. без ДДС). 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София