СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обмислят варианти за подобряване състоянието на парк „Кайлъка” в Плевен
 Facebook

Обмислят варианти за подобряване състоянието на парк „Кайлъка” в Плевен27.05.2020 / 10:22 - CityBuild.bg

Той е лошо състояние и предизвиква критиките и гнева на жителите на града.

 

Кметът на Община Плевен Георг Спартански изпрати писмо до министъра на околната среда и водите Емил Димитров, с което го кани да посети Плевен, за да обсъдят варианти за решаване на проблема със състоянието и поддръжката на парк „Кайлъка". В писмото кметът посочва, че е налице неотложна необходимост от вземане на решение за финансиране на дейностите в Защитена местност „Кайлъка".         

 

Георг  Спартански предлага три варианта за финансиране на дейностите в парка: да се създаде държавно предприятие, което да извършва дейностите по поддържането и възстановяването на местността със средства от държавния бюджет; да бъдат предоставяни целеви средства от държавния бюджет на областния управител за стопанисването на Парка; да се предостави паркът за стопанисване на Община Плевен, която да извършва дейностите по поддържането и възстановяването чрез „Паркстрой" ЕООД - търговско дружество със 100 % общинска собственост, и осигурен финансов ресурс от държавния бюджет. Писмото до министъра може да прочетете тук.

 

 

Уникалният парк „Кайлъка” се намира на юг от центъра на Плевен. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство.

 

Паркът е богат на множество защитени животински и растителни видове. Разположен е на около 10 хил. дка в карстовата долина на река Тученица. Естественият каньон на реката е приютил богата и разнообразна флора и фауна, където се срещат уникални за България и Балканския полуостров растения, а много от птиците и бозайниците са включени в Червената книга на България. На територията са живели праисторически животни и създания преди милиони години, а в повечето варовикови скални маси все още се забелязват фосили на древни водни организми.

 

Паркът предлага възможности за разходка, отдих и развлечения. Отвесните скали, високи над 40-50 метра, са прекрасни за практикуване на скално катерене. Има изкуствени езера и язовири, лодки и водни колела, басейни, хотели, развлекателни заведения, детски площадки, тенис кортове, зоопарк и уникален ресторант, изцяло изграден в пещера. В парка също се намират Летният театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното.

 

 
още от Новини

още от Страната