СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обновена е градинката около монумента „Обединена Европа“ в Казанлък
 Facebook

Обновена е градинката около монумента „Обединена Европа“ в Казанлък05.08.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Положена е подходящата за акценти и декоративни ефекти настилка PALIO на Semmelrock в цвят охра и кафяво.

 

 

Изцяло преобразено посреща жителите на Казанлък и неговите гости пространството за отдих около монумента „Обединена Европа". Положени са близо 800 кв. м настилки по пешеходните алеи и 500 л. м градински бордюри. Настилката PALIO на Semmelrock е в цвят охра и кафяво. Тя е подходяща за акценти и декоративни ефекти, издръжлива е на натоварване и е устойчива на износване и на UV-лъчи, замръзване и луга. 

 

 

 

 

 

 

Ново е и парковото обзавеждане в градинката - пейки и кошчета. Изградено е осветление в цялото градско пространство, като са монтирани нови 19 осветителни тела и прожектори, които осветяват монумента и статуята „Тракийката". Изградена е система за видео наблюдение, монтирана е поливна система в зелените площи.

 

 

 

Растенията и цветята са оформени в симетрични фигурални композиции, изпълнени с нови цветя и растителност от над 68 вида. Желанието на озеленителите е край „Обединена Европа" да има жива зеленина през цялата година. 1 700 дългогодишни декоративни храста спирея са общ елемент като „кант" на градинката с 1 200 розови и червени винки по ъглите, както и 1 100 рози - символът на града. 190 пищни хортензии с богат розов цвят ще радват посетителите в сенчестите места, а 300 коренчета здравец, 16 кълбовидни туи, 6 декоративни нискорастителни туи и 65 хоста ще усмихват решилите да приседнат за отдих срещу Информационния център на ул. "Искра" 4. Акцент в цялостното оформяне на цветното пространство е алпинеумът, изграден в естествената форма на хребет, с десетки различни цветя и растения.

 

 

 

 

 

„Реконструкция на централно градско пространство до монумент „Обединена Европа" в Казанлък" е обект от Инвестиционната програма на Общината за 2020 година, който бе реализиран от Общинското предприятие „КД и ПИС" през месеците май и юни. Проектът е на ландшафтния архитект Лора Иванова, родена в Казанлък, възпитаничката на НУПИД „Академик Дечко Узунов" и с успешна кариера в столицата.

 

 

73 000 лв. с ДДС по Инвестиционната програма са осигурени от общинския бюджет. Допълнително средства в осветлението, камери и прожектори вложи и Общинското предприятие „КД и ПИС".

 

 

Поводът за издигането на металния паметник през 2007 г. е приемането на България в Европейския съюз. Паметният знак представлява символно вплетената реплика на тракийския венец на Севт Трети, който сега блести след реставрация и звездите на страните - членки на ЕС.

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Страната