СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще обновяват площад "Централен" в Пловдив за 12 милиона лева
 Facebook

Ще обновяват площад "Централен" в Пловдив за 12 милиона лева28.11.2017 / 11:33 - CityBuild.bg

Около 6 милиона лева ще струва ремонтът на Операта.

 

 

Ремонтът на концертна зала, сградата на бившия партиен дом и на площад „Централен" изцяло ще променят облика на тази централна градска зона, смята кметът Иван Тотев. Обществената поръчка за реконструкцията на пл. "Централен" е на стойност 12 млн. лева. Общината е предпочела инженеринг. Съгласно проекта за площада ще се направи следното:

 

Ще се ремонтира подлезът на улица „Гладстон" до булевард „Цар Борис III Обединител". Той ще бъде с нова хидроизолация, ще бъде извършено обрушване, ще бъде направено ново отводняване, ще има нова сигнализация, нова електрическа инсталация и осветление.

 

Ще бъде подменена над 20 декара настилка на площада, като ще бъдат използвани естествени материали, а не изкуствени бетонови блокчета. Под нивото на площада ще бъде изградена цялостна подземна комуникация, ще се изкара права и обратна вода, както и електрическа инсталация за изграждане на временни съоръжения за събития.

 

Ще се социализира западната част от Римския форум, като се направи връзката с Одеона, а напролет предстои археолозите да възобновят работата си в тази част на разкопките, където преди време намериха обществена сграда с надпис от времето на император Комод.

 

Ще бъдат направени съответните подходи и връзки на площада към подлеза на Тримонциум.

 

Ще се подменят тротоарите по булевард „Цар Борис III Обединител" от Тримонциум до подлез Археологически, което да осигури плавно преминаване от централния площад до зоната, която ще се облагороди до Голямата базилика.

 

Ще се изгради подходящо подземно преминаване от булевард „Цар Борис III Обединител" и връзката през Одеона до Голямата базилика.

 

Ще се обособи пешеходна зона на мястото на паркинга на улица „Иван Вазов" до кръстовището с улица „Цар Асен".

 

За всичко това имаме подкрепата и работим с Националния институт за паметници на културата, така че да сме готови с планираните ремонти догодина, каза вчера кметът.

 

 

Около 6 милиона лева ще струва ремонтът на Операта. Това показва проектът за нейното укрепване и ремонт. Тъй като концерта зала е собственост на държавата, Министерство на културата се е ангажирало с нейната реконструкция. В тази връзка Община Пловдив се подготвя за ремонт на сградата на бившия партиен дом, за което бяха направени обследвания и предписани конкретни мерки. Ще бъде извършено пълно укрепване, защото многоетажната постройка не отговаря на настоящите изисквания за земетръс, ще бъде направен вътрешен ремонт и преустройство, ще бъде обновена фасадата, ще бъдат подменени асансьорите, ще бъдат ремонтирани фоайетата. Ще се увеличи използваемата площ на сградата, като се затвори пространството отзад чрез атриум, за да се създаде по-добра зона за обслужване. Средствата ще бъдат взети от ОП „Региони в растеж“.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано