СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обозначават знакови сгради в Пловдив с имената на техните автори
 Facebook

Обозначават знакови сгради в Пловдив с имената на техните автори21.08.2017 / 10:23 - citybuild.bg

Вече е монтирана първата табела - на сградата на Дома на науката и техниката.

 

Отдавна се обсъжда в пловдивската колегия, че е крайно време сградите на града да излязат от анонимност. От Съвета на КАБ РК Пловдив смятат, че е важно, минавайки покрай стойностни постройки, да се знае кои са техните автори, коя година са построени и за какво са били предназначени. Това е уважение не само към труда и творчеството на архитекта, но и към историята на града.

 

Първата табела обозначава сградата на Дома на науката и техниката. Автори са арх. Милчо Сапунджиев и арх. Кольо Колев с голям колектив около тях. Построена е през 1985г.

 

 

Като пилотен проект, табелата е изцяло финансирана от КАБ Регионална колегия Пловдив. Водят се разговори с Община Пловдив да се направи подбор на следваща група от сгради. Желанието на КАБ е да се продължи с Дома на младоженците, Дома на новороденото, Кино Космос, изложбената зала на ДПХ на ул. „Гладстон“ и др. Това са сгради, чиито автори заслужават уважение, въпреки, че до голяма степен са амортизирани и с нерегламентирани вътрешни и външни промени.

 

Продължава и регистрацията за Модул 2 от Архитектурен форум Пловдив 2017 - АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС „Елементи на градския дизайн - изложбени модули за временни експозиции на открити обществени пространства“. Подробна информация може да намерите в сайта на конкурса.

 

 
още от Новини

още от АРТ