СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Образователна програма „В света на Старопланинската архитектура“
 Facebook

Образователна програма „В света на Старопланинската архитектура“29.06.2020 / 11:28 - CityBuild.bg

Тази година тя отново се реализира на територията на музей „Етър“ от 7 до 9 август.

 

„В света на Старопланинската архитектура“ е образователна програма, която цели да популяризира възрожденската архитектура и традиционното строителство с естествени материали. Подходяща е за специалисти в сферата на архитектурата и строителството, за студенти и за любители.

 

Програмата съдържа два модула. Първият се състои от лекционен курс със специализирани теми, посветени на народната архитектура и нейното опазване, а вторият – от практически занимания с традиционни строителни техники и материали. В програмата е предвидена теренната обиколка в района, като продължение на лекционната част.

 

 

През 2020 година темата на образователната програма е „Стълбата“. Предвижда се запознаване с основни понятия и техники за традиционно строителство с дърво, камък и глина. Участниците ще могат също така да научат интересни детайли за специфични етапи в изработването на стълбата в народната и възрожденската къща.

 

За първи път тази година има панел, който дава възможност на деца, придружаващи участниците, да се запознаят с традиционни строителни техники в Музеен детски център. Обучението се провежда от специалисти по опазване на архитектурното наследство и от майстори с дългогодишен опит в изграждането и възстановяването на структури от дърво, камък и глина по традиционни методи.

 

Създатели на проекта „В света на старопланинската архитектура" са Сдружение „Мещра - традиционни знания и занаяти" и Регионален етнографски музей на открито „Етър". От 2017 г. като партньор участва Камара на архитектите в България (КАБ).

 

Тази година е юбилейното пето издание на програмата „В света на Старопланинската архитектура“. Към основните спонсори се присъединяват КАБ - Регионална колегия  Габрово и "Рьофикс България", като инж. Даниел Трънков от фирмата ще изнесе две лекции: "Оценка на намеси и избор на концепция" и „Практическа демонстрация на материали за възстановяване на исторически мазилки“.

 

Подробности тук.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор