СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Observation Point Varna Beach
 Facebook

Observation Point Varna Beach



17.06.2019 / 15:26 - CityBuild.bg

Пространството спечели специална награда в конкурса "Български архитектурни награди 2019".

 

Обновеното през 2017 година от Arhis Project пространство се намира под Морската градина на алеята покрай морето и плажовете. Преди реконструкцията площадката е завзета от заведения, които от малки временни постройки чрез множество достроявания и пристроявания се превръщат в структура, блокираща връзката между алеята и морето. Изградените обекти пречеха и на функционирането на отводнителния канал към изкуственото езеро.

 

 

В последните години алеята започва да се използва все по-активно целогодишно. Общественото внимание и инвеститорския интерес се насочват към зоната с идеята да се развие по-устойчив модел за използването и, отвъд сезонния "панаирен" характер. На тази тема има проведени архитектурни конкурси и проучвания.

 

Като следствие от това в последните години текат реновиращи дейности по протежението на цялата алея и площадното пространство. Като активно въвлечeно през годините в проблематиката на зоната, студиото е поканено да участва в концепцията за развитието на пространството.

 

Реализацията е част от ремонта на съществуващите сгради в тази част от алеята. Един от проблемите на зоната е липсата на контакт между улицата и плажа. Идеята е да се осъществи връзка между алеята и морето, като се направи пробив. Преходът е маркиран с пергола, която свързва сградите и кадрира гледката към морето.

 

 

 

 

Визията е препратка към модернизма от 60-те години. В този период са проектирани и изградени околните сгради и сега фасадите им са реновирани в духа на този стил. Най-емблематичната от тях е ресторант „Фар“ с характерната си вита външна стълба.

 

 

Самото площадно пространство е съставено от две зони - терасовидното слизане с места за сядане и рампа, плавно спускаща се към плажа. Рампата, покрита с дърво с характерен диагонален растер, изразява движение и оформя пешеходната площ като рамка на цялата територия. Тя започва от нивото на алеята, слиза до плажа, завивайки успоредно на морето на север около ресторант „Фар“ и по протежение на съседните заведения, за да се върне отново на нивото на тротоара.

 

Местата за сядане са статични – гладка бяла циментова повърхност с денивелация между реализираните нива от по три стъпала. Техният материал се включва във вид на кръгли площадки за сядане и в зоната на рампата, насочвайки и маркирайки посоката на движение. Озеленена с пълзящи растения стена по протежение от юг загатва за силуета на Морската градина.

 

 

 

 

Площадното пространство се радва на положителна обществена оценка, хората го приемат и обичат да прекарват време там, разхождайки се наоколо, снимайки се или просто седейки пред морето.

 

 

Пространството е подходящо за разнообразни дейности и вече е използвано за хореографски клипове, има планове за организиране на прожекции по контактните стени. И най-важното - морето и плажът в тази зона отново са достъпни и близки за хората.

 

 

 
още от Новини

още от АРТ