СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Обществени пространства в Словения в симбиоза с околната среда
 Facebook

Обществени пространства в Словения в симбиоза с околната среда10.06.2019 / 11:27 - CityBuild.bg

Екипът на Enota се фокусира върху проектирането на среда, в която социално и природа се преплитат.

 

Арх. Деан Лах е партньор в Enota architects - основано през 1998 г. с амбицията за съвременна и критична архитектурна практика от отворен тип, основана на колективен подход за разработване на архитектурни и градски решения. За работата си в Enota арх. Лах е получил много награди, проектите му са представени на множество изложби и са публикувани по целия свят. Лах изнася лекции в архитектурни училища, конференции и симпозиуми в Словения и чужбина. Той е член на журита на архитектурни конкурси, член е на изпълнителния съвет на Камарата на архитектурата и пространственото планиране на Словения и други организации в областта на архитектурата.

 

 

Екипът на Enota се фокусира върху проектирането на среда, където социалното и използването на нови технологии се преплитат, за да се създадат иновативни и ефективни решения. Студиото създава сгради, свързани с околната среда. По време на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019 арх. Лах разказа за един от примерите - PROMENADA - важна ос на град Веление в Словения. Обновяването й е направено след спечелен от студиото конкурс и е завършено през 2014 година. С преобразуването мястото и река Пака се превръщат в активен център за различни дейности. Акцент е амфитеатралното пространство с много места за сядане и малки площади. Използван е бял бетон, за да може градската ос да се откроява от останалото пространство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зоната в единия си край завършва с паркинг, като сградата е изградена между съществуващите дървета, които са останали непокътнати. Фасадата се отличава със сдържан, но оригинален дизайн с разчупени олекотени панели, които създават игра на светлина и сянка.

 

 

 

 

 

 

Друг проект е SKORBA VILLAGE CENTER за обживяване на пространство с параклис в малкото словенско селце Скорба. Тъй като то е периферно място до по-голям град и няма ясна структура, първата цел при изграждането на параклиса е как да се използва тази възможност, за да се организира централно място за събития и социализиращо пространство за хората. Проектът е завършен през 2017 година.

 

 

 

 

 

В централната част има леко „потапяне" на платформата, а обемите на параклиса и трибуните са повдигнати, което осигурява известна изолираност на пространството за събития и насочва погледите към центъра. Цялата конструкция е изработена от бял бетон. Комбинацията от проста материалност и подчертани обеми създава привлекателен пространствен елемент със смел външен вид, който акцентира върху значението на района.

 

 

 

Целият проект - от първоначалната идея до реализацията, е с активното участие на самите жители. Затова дизайнът не зависи от съвършенството на детайла и не включва високотехнологични решения. Вместо това той има за цел да установи подходяща връзка със заобикалящата среда и достатъчно смел външен вид.

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Избрано