СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Общи проблеми обсъдиха FIEC и строителните федерации от ЦИЕ
 Facebook

Общи проблеми обсъдиха FIEC и строителните федерации от ЦИЕ27.05.2019 / 13:30 - CityBuild.bg

Това са липсата на кадри, ниските цени в търговете, нелоялната конкуренция, ниската степен на цифровизация и дигитализация.

 

Вицепрезидентът (ВП) на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC) инж. Любомир Качамаков, който е и член на ИБ и УС на КСБ и председател на ОП - София, стартира серия от работни срещи със строителните федерации на страните от ЦИЕ. Целта е дефиниране на общите предизвикателства, пред които е изправен секторът, и обединяване на усилията за търсене на решения.

 

В Будапеща инж. Качамаков се срещна с ръководството на Националната федерация на унгарските строители (ÉVOSZ) - председателят Ласло Кожи и зам.-председателят Золтан Пете. Ден по-късно той посети Словенската камара на строителната индустрия и строителни материали (CCBMIS) в Любляна, където разговаря с новоизбрания председател на организацията Кристиян Мугерли и Йоже Ренар, директор.

 

 

 

„Считам, че е важно да се срещна с всяка една от федерациите от групата и да чуя от първо лице за състоянието на бранша и проблемите, пред които е изправен във всяка от страните. Сигурен съм - в голямата си част те са едни и същи. Моята позиция е, че заедно можем да работим за поставянето им в рамките на Европейската федерация, а чрез нея като официален представител на индустрията в ЕС и пред европейските институции", посочи при срещите инж. Качамаков. Той добави и че в неговия ресор като ВП са малките и средните предприятия, които са преобладаващи в строителния сектор.

 

Общите проблеми са липсата на кадри и намаляващият интерес на младите хора към инженерните професии, ниските цени в търговете, които водят след себе до недостатъчно заплащане на работещите в сектора, нелоялната конкуренция и дъмпингът на фирми от страни извън ЕС, ниската степен на цифровизация и дигитализация в строителството и нуждата от подкрепа на държавно ниво за въвеждането на BIM технологиите и електронизацията в сферата на обществените поръчки. Инж. Качамаков получи уверение от председателите на ÉVOSZ и CCBMIS за желанието им да работят в рамките на групата на ЦИЕ за оформяне на общи позиции по актуалните проблеми.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от EuroBuild