СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Балчик получава Античния храм на богинята Кибела
 Facebook

Община Балчик получава Античния храм на богинята Кибела20.05.2020 / 12:46 - CityBuild.bg

Археологическата културна ценност е с категория „национално значение“.

 

Министерският съвет реши днес да предостави безвъзмездно за управление античния храм на община Балчик за 10 години. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Историческия музей в град Балчик.

 

 

Една от най-интересните и значими културно-исторически забележителности в Балчик е храмът на Кибела, открит случайно при строеж през 2007 г. Това е единственият храм на Богинята Майка в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистичен храм в България, като находките се сравняват по значимост с тези от древния комплекс в Помпей. Намерените надписи и мраморни пластики са изключително важни археологически паметници, отразяващи религиозния и обществения живот в Дионисополис. Като брой и разнообразие, това е най-голямата група движими паметници, свързани с култа към Кибела, откривани досега в неин храм. 

 

 

Предполага се, че храмът е построен през 280-260 г. преди Христа и е функционирал до края на IV век. Вероятно природен катаклизъм е затрупал дълбоко храма и затова той се е съхранил. Античната сграда с площ 93,5 кв.м има правоъгълен план и включва вътрешно свещено пространство и преддверие. Стените са изградени от каменни плочи и суха зидария и завършват с два красиво оформени йонийски фриза и корниз. Покрай източната и западната стена са стояли каменни пейки, а в средата е бил разположен мраморен лутерион (каменен леген) с жертвеник до него. Сградата е имала двускатен покрив, покрит с керемиди. Срещу входа е открита ниша, украсена с колони, капители и фронтон с релефно изображение на бог Хелиос.

 

 

В останките от храма са намерени повече от десет цели или полузапазени  мраморни статуи на Афродита, Пан, Посейдон, Дионис, епиграфски паметници, над 200 монети, глинени лампи, костени игли, останки от жертвени животни.  Най-много са откритите статуи и релефи на Кибела - фригийска богиня, считана за Майката Земя. В храма са открити и 27 изцяло или частично запазени надписа.

 

 

Храмът бил разрушаван неколкократно. Опожарен е от готите през 378 г., заедно с десетки други селища в Мизия и Скития. След това храмът не е възстановяван. През 544-545 г. е засипан от земна маса, която се свлякла от североизток. Природното бедствие е запечатало плътно храма и го съхранило до наши дни. 

 

Днес храмът на Кибела е обявен за национален паметник на културата, който предстои да бъде укрепен и представен като културно-историческа дестинация в България. Находки се намират в Историческия музей на Балчик - реставрирани са статуи на Богинята Майка, храмовият фронтон с изображение на бог Хелиос, много други пластики и епиграфски документи.

 

 

 
още от Новини

още от Страната

още от АРТ