СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Бургас получава собственост върху 49 имота - държавна собственост
 Facebook

Община Бургас получава собственост върху 49 имота - държавна собственост06.11.2019 / 15:10 - CityBuild.bg

Те се намират в м. „Рибарско пристанище“ (бивша местност „Ченгене скеле“) в кв. Крайморие.

 

Имотите ще бъдат използвани за изграждане на съоръжения на инженерната инфраструктура, улична мрежа, алеи и озеленяване, пречиствателна станция за отпадни води и др. Строителните дейности, които община Бургас ще реализира в тях, ще бъдат насочени към осигуряване на подкрепяща среда за развитие на рибарството и съхранение на местната културна идентичност, както и за отдих на населението и гостите на общината.

 

Припомняме, че община Бургас смята да създаде Етнографски комплекс в Ченгене скеле, представящ рибарския бит и занаяти така, че туристите не само да разглеждат, а да участват в интересни занимания. Това ще е първият по рода си музей в България, представящ историята на този традиционен за региона поминък.

 

 

Община Бургас получи за целта девет имота - държавна собственост с обща площ от 27 391 кв. м. В комплекса ще има автентични едноетажни рибарски застройки. В тях ще се представят занаятите плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба. Ще се изгради заведение, предлагащо дегустация на автентични рибарски ястия, с възможност за провеждане на обучение в приготвянето им.

 

 

Предвижда се кейов фронт за експозиция на автентични рибарски лодки. Ще бъде обособена зона за площадно пространство, пикник зона и зона за разходки на открито, крайбрежна алея и паркинг, като до тях ще бъде осигурен широк и свободен достъп.

 

 

 
още от Новини

още от Страната