СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Иваново ще управлява Археологически резерват „Скални църкви - с. Иваново“
 Facebook

Община Иваново ще управлява Археологически резерват „Скални църкви - с. Иваново“17.02.2021 / 15:17 - CityBuild.bg

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения.

 

 

Правителството прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Иваново за срок от 10 години. Недвижимата археологическа културна ценност се намира в област Русе, с. Иваново, и представлява реална част от териториалния обхват на Археологически резерват „Скални църкви - с. Иваново".  С предоставянето ще е възможно опазването и популяризирането на недвижимата културна ценност и превръщането й в разпознаваема туристическа дестинация. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Регионалния исторически музей - Русе.

 

 

Скалният манастир „Св. Архангел Михаил" се намира в границите на Природен парк „Русенски Лом". Манастирът е основан през 20-те години на ХІІІ в. от монах Йоаким, който по-късно става български патриарх. Българските царе Йоан Асен ІІ (1218-1241), Йоан Александър (1331-1371) и други представители на царския двор са били сред дарителите на манастира, а до днес са запазени и техни ктиторски портрети.

 

 

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през ХІІІ-ХІV век. Стенописите в църквата „Св. Богородица" са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Изключителните им художествени качества са причината за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

 

 

По време на Второто българско царство (ХІІ-ХІV в.) манастирът се утвърждава като голям духовен и книжовен център, а през ХІV в. става средище на исихазма - мистично течение в православното християнство.

 

Снимки: bulgariatravel.org

 

Ивановският скален комплекс съществува и през ранните векове на османското владичество, но постепенно запада. През 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват. Днес манастирът не е действащ.

 

 
още от Новини

още от АРТ