Община Ловеч връща бившата казарма на държавата и веднага я иска обратно

163

Отдавнашна цел е на терена да бъде изграден централен парк


Снимка: Община Ловеч

Кметът на Ловеч Страцимир Петков предлага общината да върне на държавата бившата казарма (като преди това имотът бъде обявен от публична в частна общинска собственост). Веднага след това общината да поиска да й се прехвърли обратно безвъзмездно правото на собственост чрез дарение, а кметът да сключи с областния управител договор за управление на имота за времето от придобиването му в собственост на държавата до обратното му безвъзмездно придобиване в собственост на общината.

Теренът на бившата казарма представлява четири имота, като три от тях общината придобива безвъзмездно след решение на правителството и съгласно договор от юли 2014 г., а четвъртият - през 2017 г. с условието там да бъде изграден централен общоградски парк и срок на договора с областния управител пет години. В договора е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото мероприятие в срок общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата. С мотива, че договорът не е изпълнен, а срокът му е изтекъл през декември 2022 г., миналата година областният управител поиска от общината да върне на държавата четвъртия имот, който е с площ 4 382 кв. м, застроен с 13 сгради.

Такъв имот обаче не съществува, защото междувременно община Ловеч обединява четирите имота в един. С влизане в сила на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване на зона „България“ новообразуваният имот е с площ 65 685 кв. м, с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с отреждане „За обслужващи дейности с широко обществено ползване и парк“ и става част от зелената система. В него попадат и 59 сгради. За имота е съставен акт за публична общинска собственост (2021).

През 2019 година беше проведен конкурс за проект за урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма за рекреативни цели. Сключен е договор по възлагане със спечелилия конкурса идеен проект за изготвяне на инвестиционен и той е одобрен. Проектант е АДА – Агенция Дизайн и Архитектура. Издадено е разрешение за строеж.

Визуализации: АДА

В края на 2023 г. Общината получи одобрение за финансиране от държавния бюджет в размер на 12 760 811 лв. Тази година областният управител предложи общината да върне имота на държавата в идеални части, но според кмета процедурата може да се осъществи единствено по отношение на новообразувания имот заедно със сградите в него. За целесъобразно се приема целият имот да бъде обявен за частна общинска собственост и поради нереализирания градски парк да бъде прехвърлен безвъзмездно в собственост на държавата. Решението е на общинския съвет, а предложението на кмета ще се гледа на сесията на 14 март.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране