СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Пловдив ще създаде звено за анализи и прогнози за градско развитие
 Facebook

Община Пловдив ще създаде звено за анализи и прогнози за градско развитие17.01.2020 / 16:27 - CityBuild.bg

Това заяви главният архитект на представянето на столичното общинско предприятие "Софпроект" вчера.

 

„Към Община Пловдив обмисляме да бъде създадено звено за анализи и прогнози в областта на градското развитие, в което да влязат специалисти с различна експертиза, подобно на „Софпроект". Коментирал съм моята идея и с кмета Здравко Димитров, който смята, че Пловдив се разраства изключително интензивно и е необходима визия за неговото развитие през следващите 10, 20 дори 30 години напред", каза главният архитект на Община Пловдив Димитър Ахрянов пред пловдивчани в галерия „Капана".

 

„Не сме тук да даваме акъл, а да покажем какво правим и какво сме свършили до момента", заяви арх. Любомир Георгиев, преди да даде думата на хората от екипа си, заедно с които работи по инициативата „Визия за София 2050".

 

 

Урбанистът Калоян Карамитов представи създаденият ГИС модел на цялата пешеходна мрежа в София, който дава възможност да се изчисли достъпността до спирките на транспорта, до училищата, до парковете и зелените площи. 

 

Ландшафтният архитект Александър Петров говори за картиране и категоризация на зелените площи, които са направени на т. нар. „дистанционни методи" (дронове и данни от сателити). В презентацията си той показа как общината има поглед върху количествени и качествени показатели на зелената система и как може да приоритизира и да управлява инвестициите си по-добре. 

 

Социологът Невена Германова представи изследване за нагласите за миграция към София и областните градове, условията, при които биха мигрирали хората, техният демографски профил. Целта на проучването е общината да знае какво привлича хората в София, какво ги задържа и защо се местят, както и какво би ги накарало да я напуснат. 

 

Транспортният инженер Цветан Колев говори за изследване на трафика, което е направено на база инсталирането на bluetooth устройства на близо 30 кръстовища в центъра. Той показа как това може да помогне на общината да предприеме правилните действия в борбата със задръстванията. 

 

Картографът Николай Найденов говори за привързване на статистически данни към територията и свързването на данни от Националния статистически институт, които могат да помогнат в борбата със замърсяването на въздуха и проучвания. Той представи възможностите за използване на отворени данни и на отворен софтуер в работата по анализа на града. 

 

„Мисля, че това, което представиха колегите, показа, че създаването и функционирането на такова звено би било от полза и ще има сериозна добавена стойност за града и неговите граждани", коментира на финала арх. Ахрянов и покани своите колеги да подават CV-та за новия мултидисциплинарен екип.

 

 
още от Новини

още от Страната