СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Община Шумен търси съдействие за паметник „Създатели на българската държава"
 Facebook

Община Шумен търси съдействие за паметник „Създатели на българската държава"17.03.2017 / 11:50 - citybuild.bg

Въпросът беше поставен на среща с със зам.-министъра на културата проф. Боряна Христова.

 

 

Община Шумен търси съдействие от Министерството на културата за осигуряване на средства за неотложни спасителни действия по укрепване на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава" в Шумен. Комплексът притежава акт за Държавна собственост № 6208/ 26.11.1990 г., но е предоставен за стопанисване на ОбНС Шумен.

 

За съжаление обаче годините дават своето отражение и паметникът се руши. Продължава отлепването на мозаечните пана и все по-сериозна е опасността от нарушаване на целостта и на скулптурните фигури. В писмо от първи март тази година до Министерството на културата общинската администрация припомня, че през 1992 година е укрепено дясното копито на коня на една от скулптурните композиции със средства на общината, а през 2006-та е подменено лявото копито отново със средства на община Шумен. Срокът на годност на извършените възстановителни работи обаче изтече през 2016 година и трябва да се предприемат спешни реставрационни и ремонтни дейности. Необходимият финансов ресурс от 860 хил. лева обаче е непосилен за бюджета на общината. Поради тази причина задължително трябва да се реши и въпросът със статута на паметника. Предложението на община Шумен е той бъде обявен за обект със световно или национално значение, защото тогава може да се кандидатства с готови проектни предложения за европейско финансиране.

 

 

Многократно са изпращани сигнали с молба за помощ към Министерството на културата, за да бъдат извършени необходимите укрепителни действия, с цел да се избегне разрухата в комплекса. От протоколи на заседания на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министерството е видно, че са правени усилия да бъдат осигурени средства от държавния бюджет за опазване на обекта, които обаче са останали без резултат, за съжаление. Последното писмо, депозирано пред Министерство на културата, е с вх. № 08-00-200/ 01.03.2017 г.

 

 

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава" е един от 100-те национални туристически обекта, който България би загубила, ако не се предприемат мащабни и неотложни ремонтни, възстановителни и реставрационни дейности. Проф. Боряна Христова пое ангажимент лично да постави въпроса за разглеждане в министерството и да съдейства за неговото разрешаване.

 

 
още от Новини

още от Страната