СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
От общината искат пълната документация за Къщата на Гешов
 Facebook

От общината искат пълната документация за Къщата на Гешов22.05.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

Отново се настоява за проект за възстановяване на паметника на културата.

 

„За съжаление през 2016 година е одобрен проект за интегриране на фасадата на къщата в хотелски комплекс. Досега наложихме много санкции заради състоянието на сградата, като последната от 50 хиляди лева през 2018 година беше обжалвана и намалена на 20 хиляди и се чака изплащане", каза главният архитект на София Здравко Здравков за БНТ в петък.

 

Предстоят и поредица от санкции от министерството на културата, но е очевидно, че има нежелание от страна на собственика да запази тази сграда, като беше демонтиран и покривът, каза още арх. Здравков и припомни, че е наредил да се изработи служебно проект за устройствен план на имота на бул. "Патриарх Евтимий" 7, в който е сградата, построена през 1907 г. по проект на арх. Никола Лазаров и в която е живял дипломатът Никола Гешов.  

 

 

От началото на месеца заедно с министерството сме съставили нов пореден протокол за възстановяване на пълната документация на сградата (а не само източната и северната фасада) и за подготвяне на проект за възстановяване, съобщи още главният архитект.

 

Сградите паметници на културата в София са 1 400, като в лошо състояние са около 250. Към всички предприемаме действия, каза арх. Здравков и напомни за програмата „Културно наследство", която подпомага собствениците на недвижими ценности в реставрацията, консервацията и социализацията им. Той отбеляза и добрите примери, като възстановяването на Къщата на Фингов на ул. "Шипка" 38, където се запазва изцяло оригиналната фасада и автентичния обем, като вътрешно къщата се преустройва за резиденция.

 

 
още от Новини

още от София