СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
И общините поискаха рестарт на държавната програма за саниране
 Facebook

И общините поискаха рестарт на държавната програма за саниране21.05.2020 / 15:23 - CityBuild.bg

От Камарата на строителите в края на април първи настояха за връщане на програмата.

 

Националното сдружение на общините в Българсия (НСОРБ) настоява за рестарт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това стана ясно след видеоконферентна връзка между регионалния министър Петя Аврамова и заместника ѝ Николай Нанков с председателя на сдружението Даниел Панов. Тримата договориха да се свика Съветът по децентрализация на държавното управление към Министерския съвет, съобщиха от ведомството.

 

 

Припомняме, че от Камарата на строителите в края на месец април първи поискаха връщане на държавната програма за саниране с аргумента, че тя ще осигури 250 000 работни места и именно строителството може да помогне на България да излезе от кризата, предизвикана от коронавируса.

 

„Санирането е една от най-високо оценяваните публични инвестиции. Хората одобряват това не само защото живеят в напълно реновирани домове, но и тъй като след санирането разходите им за отопление за по-малки комплекси", са мотивите на кметовете за рестарт на програмата, казва Даниел Панов, председател на Управителния съвет на НСОРБ, пише „24 часа".

 

„Искрено се надяваме да срещнем разбиране и подкрепа от премиера, за да продължи програмата", каза Панов. Колегата му от Бургас Димитър Николов също е привърженик на рестарт на санирането, защото то е спечелило огромно доверие сред хората, удължавайки срока за експлоатация на старите.

 

В момента в България има утвърдени проекти за 3250 сгради на обща стойност 1.65 млрд. лв. с ДДС, които покриват изискванията на въпросната програма, по данни на Камарата на строителите. Общият брой на санираните блокове в страната по Национална програма за енергийна ефективност - от нейния старт през 2015 г. до 31 март 2020 г. - е 1854. През тази година пък се предвижда обновяването на близо 9000 жилища в 117 блока, става ясно от одобрен от Министерския съвет доклад за напредъка по изпълнението на държавната програма за саниране.

 

Общо 14 022 жилища в 195 многофамилни сгради са въведени в експлоатация през 2019 г. след тяхното обновяване по програмата. От въведените в експлоатация през миналата година 195 сгради, най-много са в Област София - 56, следва Пловдив с 24, Сливен - 16, Добрич - 16 и Хасково - 10.

 

В края на 2019 г. в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 91 сгради с 6615 жилища. Предвижда се през 2020 г. да бъдат обновени още 8737 жилища в 117 блока, като последните обекти се очаква да бъдат завършени през 2021 г.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано