СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Общинският съвет във Варна одобри проучванията за леко метро
 Facebook

Общинският съвет във Варна одобри проучванията за леко метро29.09.2020 / 17:22 - CityBuild.bg

То ще свърже града с новата икономическа зона, която предстои да бъде обособена край Аксаково.

 

Общинският съвет във Варна одобри започване на предпроектни проучвания за изграждане на леко метро в града. На днешното си заседание съветниците одобриха отпускането на 240 000 лв., необходими за проучванията, определяне на терен за депо и изготвяне на техническо задание.

 

"Очакванията са в новата икономическа зона да се създадат около 30 000 работни места, т.е. голяма част от хората ще ползват железницата", заяви пред съветниците заместник-кметът инж. Христо Иванов. Той е на мнение, че още отсега трябва да се работи за осигуряване на комуникациите между индустриалната зона и града.

 

По думите му лекото метро е заложено в Общия устройствен план на Варна като трасе по "Цар Освободител". "На базата на техническите и икономическите обосновки, които предстои да бъдат изготвени, ще се отговори на въпроса трябва ли да се запази това трасе за градска железница или не е необходимо", допълни той.Инж. Иванов каза още, че в основната си част скоростният екологичен транспорт ще е надземен, само в отделни части ще минава под земята. "Ще можем да ползваме опита на София, която след изграждането на метрото промени своя облик", посочи заместник-кметът и допълни, че финансиране за строителството ще се търси по европейски програми.

 

 
още от Новини

още от Страната