СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Има обвинение за съборената къща на ул. „Гладстон“ 12 в Пловдив
 Facebook

Има обвинение за съборената къща на ул. „Гладстон“ 12 в Пловдив30.06.2020 / 15:25 - CityBuild.bg

Къщата беше със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност и попада в територия с културно-историческо наследство.

 

Бизнесдамата Вероника Иванова беше привлечена като обвиняема от Окръжна прокуратура – Пловдив за събарянето на къщата зад общината, проектирана от арх. Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу. В тази сграда преди се помещаваше детска градина „Славянка“. Къщата беше в трагично състояние, но фасадата стоеше и трябваше да бъде запазена в новия строеж. През юни миналата година тя беше съборена.

 

 

Обвинението срещу 54-годишната бизнесдама (пълномощник на фирмата възложител "Неокор Билдинг") е, че е организирала противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство. Жилищната сграда на ул. „Гладстон“ №12 е със статут на единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с категория „ансамблово значение“. Същевременно тя попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Системи от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I“ и ул. „Отец Паисий“. Според обвинението Иванова е знаела, че дейностите се осъществяват в нарушение на Закона за културното наследство.

 

 

Вероника Иванова е с парична гаранция от 2 000 лв. По делото предстои предявяване на материалите, приключване на разследването в законния срок и внасяне на обвинителен акт в съда. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинена Иванова, е до 5 години „лишаване от свобода“ и глоба от 2 000 до 10 000 лева.

 

 

Министерството на културата беше съгласувало проект за сградата на улица „Гладстон" 12 за бутиков хотел с уточнението, че се предвижда „възстановяване на съществуващите фасади при запазване на автентичните фрагменти и допълване на всички изчезнали, но видими в архивните фотоматериали." След събарянето от Националния институт за недвижимо културно наследство заявиха, че собствениците са длъжни да възстановят сградата в първоначалния ѝ вид. През март тази година инвеститорите входираха проект за промяна по време на строителство в район „Централен", но според кмета на района строителното им разрешение преди да се случи инцидентът е за реконструкция, реставрация, надстройка  и предстройка на съществуващата сграда, а тъй като сградата я няма, те няма какво да надстроят и предстроят. Освен това, за да започне строеж, трябва да има разрешение от прокуратурата.

 

 
още от Новини

още от Страната