СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще обжалват отхвърляне на референдум за инсталацията за горене на RDF отпадък
 Facebook

Ще обжалват отхвърляне на референдум за инсталацията за горене на RDF отпадък05.11.2018 / 13:27 - CityBuild.bg

Очаква се на 8 ноември СОС да не приеме искането на Политическа група 5.

 

Днес на пресконференция столичните общинските съветници от ПГ 5 отново повдигнаха въпроса за референдум относно изграждане на Инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на RDF отпадък. Те настояват въпросът да бъде поставен на обществено допитване, за да може да бъдат чути всички доводи „за" и „против".

 

Според ПГ5 няма както политически, така и граждански консенсус по въпроса, като една от причините е липсата на достатъчно подробна и ясна информация. От ПГ5 смятат, че има далеч по-интелигентни и ефективни решения, които не са взети предвид. Те искат независим експертен анализ относно изграждането на подобна инсталация и отбелязват, че предефиниране и промяна на проект, одобрен от ЕК, са възможни.

 

Докладът с повече от 10 страници аргументи с искането за референдум относно изграждане на инсталация за горене на РДФ беше внесен в деловодството на Столична община преди месец. Той е подписан от 15 общински съветника от опозиционния спектър. Той ще се обсъжда на 8 ноември на заседание на Столичния общински съвет, но логично се очаква да бъде отхвърлен, защото е внесен с отрицателно становище от всички комисии. От ПГ5 смятат да обжалват предстоящото отхвърляне на техните намерения.

 

На практика местните референдуми са неосъществими, смятат Венцислав Мицов /зам.-председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество/, Иван Велков /зам.-председател на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори/, Светослав Витков /зам.-председател на постоянната комисия за децата, младежта и спорта/ и Симеон Славчев /зам.-председател на постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране/.

 

Общинските съветници предлагат и промяна в Правилника за работа на Столичния общински съвет - в частност - да бъдат променени изискванията за одобряване разходването на публични средства, като всички важни решения да бъдат взимани с квалифицирано мнозинство, а не с обикновено.

 

 
още от Новини

още от София