СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Очаква се национална кампания срещу обществената поръчка за детска болница
 Facebook

Очаква се национална кампания срещу обществената поръчка за детска болница16.12.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Кампанията ще бъде подкрепена от педиатри и големи фирми.

 

За пръв път нашето общество припозна българския архитект като експерт и лидер, защото започна петиция, подписана от над 6 000 души, за прекратяване на тази обществена поръчка - не от архитектите, а от Инициативния комитет за изграждане на болницата, и от инициатива във Фейсбук. След като ВАС остави без уважение жалбата на Камарата на архитектите, стартира Национална гражданска инициатива за прекратяване на обществената поръчка. В момента над 200 организации застават зад нас и започва акция за обществен натиск." Това каза зам.-председателят на УС на Камарата на архитектите арх. Петкана Бакалова (ресор "Нормативи") по време на Общото събрание на КАБ, което се проведе в събота и неделя в Боровец.

 

Според арх. Бакалова големи фирми подпомагат кампанията за отмяна на поръчката за довършване на изоставения преди десетилетия строеж с цел изграждане на Национална детска болница. Очаква се техни представители да организират публични изяви в тази връзка, за да може политиците да припознаят идеите на архитектите. Мотивите на КАБ против обществената поръчка за довършване на съществуващата сграда вижте тук.

 

 

Обществената поръчка за болницата е един от поводите КАБ да инициира промени в Закона за обществени поръчки по отношение на две неща: заданията да се съгласуват с КАБ и КИИП и да отпадне възможността за инженеринг без предварителен идеен проект.

 

Камарата на архитектите иска да инициира и промени в ЗОП, които да й позволят да обжалва всички видове процедури. Според КАБ огромен пазар на проектантски услуги е недостъпен за редовия архитект поради корупционни практики, възможни при действащия закон. КАБ редовно изпраща сигнали до АДФИ, АОП, прокуратура, КНКОНПИ, ОЛАФ и други институции във връзка с порочни обществени поръчки, които поради вида на процедурата не могат да бъдат обжалвани пред Комисията за защита на конкуренцията.

 

Пред КЗК Камарата на архитектите е обжалвала 5 обществени поръчки, 2 от които и пред ВАС. Подадени са сигнали за 38 обществени поръчки, като 4 са прекратени. Сред мотивите за сигналите и жалбите са: нарушени авторски права, ниска цена за проектиране и авторски надзор, пороци в документацията, дискриминационни условия към проектантите, неприсъждане на  награди за проектиране, незаконосъобрано провеждане на процедурата, искане за възлагане на проектирането отделно от строителството, искане за промяна в техническото задание.

 

В резултат от усилията на КАБ общественото внимание е привлечено върху проблема с обществените поръчки за проектиране и строителство и набира скорост обществена реакция срещу инженеринга. Възложителите започват все повече да се обръщат към КАБ за предварително съгласуване поне на някои от техническите задания в обществените поръчки и конкурси, каза още арх. Петкана Бакалова.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София