СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Очаква се проектът за реставрация на банята „Овча купел” в София
 Facebook

Очаква се проектът за реставрация на банята „Овча купел” в София16.11.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

В тази връзка правим кратко обобщение на ситуацията с минералните бани на територията на Столична община.

 

Снимка: Термално - Нормално

 

МИНЕРАЛНА БАНЯ „ОВЧА КУПЕЛ"

 

Консорциум „Наследство БГ" получи 3.2 млн. лв. от Управляващия орган на програмата „Наука и образование за интелигентен растеж" за ремонт на сградата на минералната баня в „Овча купел". Целта на консорциума е да изгради Център за върховни постижения, като банята ще бъде реконструирана, реставрирана и модернизирана - с използване на минералната вода.

 

Сградата на минералната баня „Овча купел" е недвижима културна ценност с категория „местно значение". Затова Музей за история на София / Регионален исторически музей-София / Централна минерална баня има задачата да изготви необходимия проект за реставрация по реда на Закона за културното наследство.

 

В част от помещенията на таванския етаж ще бъдат изградени лаборатория за „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство", лаборатория „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризьм", визуална зала, конферентна зала, център за продължаващо образование и компютърна зала. В проекта не са включени дейности на прилежащия към банята терен.

 

Съгласно приетата „Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от находищата на минерални води на територията на Столична община" се предвижда разработване и на проект за Хидротермален традиционен лечебно-рехабилитационен център на част ог сградата на баня „Овча купел" с цел превръщането й в модерен балнеоложки център. Така минералната вода ще се използва чрез басейните и съответни отделения за процедури на първия етаж на банята.

 

До момента НАГ е извършило следните дейности относно находище „София-Овча купел": Хидрогеоложко изследване за оценка на експлоатационните ресурси на находището, утвърдени от МОСВ от 2012 г. за срок ог 12 години; Проект на санитарно-охранителни зони на находището, представен в МОСВ за утвърждаване; Балнеологична оценка от 04.08.2014г. за минералната вода на находището. Очакванията са строително-монтажните работи да започнат през март, а в момента се завършва обработването на документите за обществените поръчки.

 

Основната база на Центъра за върховни постижения ще е в старата баня, а другите две бази ще бъдат в бившия ресторант Яйцето в Ректората и в сграда на СУ на ул. Гурко"

 

На заседание на Столичния общински съвет на 25 октомври общинските съветници Марта Георгиева и Иво Божков поискаха повече информация по проектите в баните в „Овча купел" и „Горна баня" по отношение на използването им за лечение, рехабилитация и профилактика. Георгиева поиска пълен достъп до проекта за реконструкция, визирайки Централна минерална баня, която вместо в балнеологичен център се превърна в музей. Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и неговият екип да направят голяма пресконференция с експерти, за да представят всеки детайл от проекта.

 

Снимка: Здравко Йончев

 

ЦЕНТРАЛНА МИНЕРАЛНА БАНЯ /МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ/

 

Казусът за бъдещето на другата половина на Централната минерална баня в София беше обсъден на Комисията по образование, култура и наука в Столична община, но до решение не се стигна. Председателят на комисията Малина Едрева обясни, че трябва да бъде направен подробен анализ, за да бъде взето решение какво ще се случи със знаковата сграда. Когато анализът бъде готов, ще бъде свикана извънредна комисия. Именно заради исканите анализи Докладът за Централна минерална баня отпадна от дневния ред на сесията на СОС на 8 ноември.

 

Предложението на заместник-кмета на Столична община Тодор Чобанов е неремонтираната половина на сградата да стане част от Музея за история на София - за допълване и обогатяване на постоянната експозиция на музея, а мъжкият и женският басейн в старата къпалня /които в момента се използват като склад на Музея/ да се превърнат са многофункционални зали, като се запази автентичния им интериор. В тях ще могат да се провеждат концерти, театрални постановки, кино прожекции, също така различни видове събития и форуми.

 

Намерението на общината беше неизползваното в момента крило да се превърне в спа комплекс. През годините обаче не се яви инвеститор, който да го изгради. Концесионирането на обекта също не се получи, въпреки няколкото опита да се стартира процедура. Причините били липсата на места за паркиране, както и намалелият дебит на минералната вода след слабо земетресение през 2012 година. В същото време търсенето на зали за сценични събития в центъра на София било голямо.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

МИНЕРАЛНА БАНЯ „ГОРНА БАНЯ"

 

По проекта за „Изграждане на центрове за компетентност" в имота в кв. „Горна баня" оценката на Управляващия орган е обжалвана, като проектният консорциум е спечелил делото на първа инстанция и предстои разглеждане на втора.

 

Снимка: Здравко Йончев

 

МИНЕРАЛНА БАНЯ В БАНКЯ

 

Единствената засега минерална баня, запазила оригиналната си функция, ще е банята в Банкя. В началото на месеца започна реставрация, консервация и социализация, като идейният проект предвижда автентичността на сградата да е максимално съхранена, като се прибавят нови характеристики във връзка с оформянето на СПА комплекс.

 

Визуализация

 

Допълнителна информация за проекта на "Наследство БГ": http://www.nasledstvo.bg/

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано