СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Одобриха дългосрочните цели на стратегията „Визия за София“
 Facebook

Одобриха дългосрочните цели на стратегията „Визия за София“23.07.2020 / 11:36 - CityBuild.bg

Следва приемане на конкретни мерки за развитие и подготовка на задание за промени в Общия устройствен план до края на годината.

 

Преди минути Столичният общински съвет прие документа Визия за София, чиято цел е през 2050 столицата да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. За да се постигнат тези приоритети, обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, като за постигането им са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса. Вижте одобрения доклад на кмета Йорданка Фандъкова тук.За създаването на Визия за София през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.          

 

 

„Документът „Визия за София" има много важна задача, защото ще бъде в основата на заданието за промяна на Общия устройствен план на София, за да гарантираме законово постигането на повече зелени площи, по-подредено строителство, балансирано развитие на новите зони", каза по-рано кметът Йорданка Фандъкова.

 

Сега беше приета дългосрочната стратегическа част, която съдържа пет приоритета, 24 дългосрочни цели и стъпките за постигането им, а през есента ще бъде внесен и още един документ с конкретните мерки за постигането на Визията в по-краткосрочен период. Следва подготовка на задание за промени в ОУП, като то трябва да е готово до края на годината.

 

 

"Съставянето на Визия за София беше нетрадиционен, задълбочен, широкообхватен и широко включващ процес", коментира Любо Георгиев, ръководител на екип Визия. "В него участваха граждани и граждански групи от различни части на общината, опитни експерти от различни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, предприемачи и администратори. В рамките на две години и половина успяхме да извършим десетки изследвания, да структурираме и анализираме огромно количество данни и да въвлечем хиляди заинтересовани страни. Подобен процес отдавна не е правен в София. Визията определя посоката за развитие на Столична община за следващите три десетилетия. На нейна основа ще бъдат синхронизирани всички общински планове и стратегии и ще бъде изработено заданието за изменение на Общия устройствен план. Всичко това ще се случи с подхода, установен във Визия за София - експертен, включващ и публичен", допълни още той.

 

Цели на Визия за София вижте тук.

Документът "Визия за София" вижте тук.

Презентация "Визия за София" вижте тук.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано