СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Огледалната зала във Версай възстанови блясъка си
 Facebook

Огледалната зала във Версай възстанови блясъка си27.06.2007 / 10:15 - citybuild.bg

Огледалната зала в двореца във Версай отново блести в цялото си великолепие, след като бе реставрирана.

 

За пръв път след като е била построена през 1684 г., залата с 357 огледала бе реставарирана "от пода до тавана", по думите на архитект Фредерик Дидие, ръководител на реставрационните работи.  
След едногодишна работа, свързана с изследване на съществуващата документация, екип от стотина реставратори и техници почисти рисунките от Шарл Льо Брен, "позлати" отново бронзовата украса, полира мрамора, почисти огледалата и ги постави отново на местата им, реставрира пода с площ 770 кв.м.  
Благодарение на реставрационните работи, погълнали 12 милиона евро, залата възвърна блясъка си от времето на Луи XIV и Луи XV. При реставрацията бяха използвани най-модерни технологии за експертиза. Освен това нова система за осветление, което "щади" повече рисунките в залата, бе специално разработена за целта и въведена в употреба.      „Сега възстановихме оригиналните рисунки от Льо Брен, открихме дори следите на неговите колебания”, поясни Дидие. „Разкрихме в детайли методите му на работа и установихме, че той е бил велик художник и колорист”, допълни архитектът.  
Огледалната зала, дълга 73 метра и широка 13 метра, е построена по проект на Жул Ардуен-Мансар между 1678 г. и 1684 г. на мястото, където дотогава е имало открита тераса между две крила на сградата. Рисунките върху сводестия таван са създадени от Шарл Льо Брен между 1681 г. и 1684 г. и обхващат площ от 1000 кв.м.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild