СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Огромни проблеми с обществените поръчки водят до некачествени проекти
 Facebook

Огромни проблеми с обществените поръчки водят до некачествени проекти22.04.2019 / 13:43 - CityBuild.bg

Камарата на архитектите даде информация за дискриминационни условия, абсурдни срокове за проектиране и други скандални случаи в София и страната. /обновена/

 

Острите обществени реакции срещу ремонтите в София и други български градове имат общ корен - опорочените обществени поръчки. Законът за обществените поръчки предопределя лошите проекти, а те предопределят лошо изпълнение, често пъти опасно за хората. Общините използват слабостите в нормативната уредба във всеки етап на процеса - от заданието за проекта до приключването на обекта. В резултат на това принципът „максимално качество на минимална цена" е подменен с „минимално качество на максимална цена". Игнорирани са професионалните стандарти и технологичните срокове за проектиране. Строителят диктува проекта. Игнорирани са утвърдените практики на открити архитектурни конкурси като състезание на творци и идеи. Обществените обсъждания са формални. Игнорирана е ролята и работата архитекта и влиянието му върху изпълнението.

 

Законът за обществените поръчки /ЗОП/ трябва да бъде ревизиран в областта на интелектуалния труд, строителството и проектирането. Това е изводът на Камарата на архитектите след тригодишен мониторинг въз основа на над 400 обществени поръчки в сферата на строителството и проектирането. Мониторингът показва, че над 50% от поръчките в тази сфера се печелят от хора, които не са проектанти.

 

 

Може би най-същественият проблем е инженерингът, каза арх. Петкана Бакалова - зам.-председател на КАБ. Вместо възложителят да диктува условията и да поставя изисквания, на практика строителят извършва това, а той търси максимална печалба. Един фрапиращ случай е галерията на „Гладстон" в Пловдив, където повече от година никой не знае какво ще се строи. Общината твърди, че не може да предостави проекта, защото имало авторски права. Те обаче принадлежат на общината, казва арх. Бакалова. В неформален разговор конструкторът споделя, че за първи път проектира фундиране, без да знае как ще изглежда сградата, допълни и арх. Емил Жечев - член на УС на КАБ. От Камарата на архитектите не са против инженеринга по принцип, но държат на гарантиране на качеството по част „Архитектура".  

 

Огромен проблем в обществените поръчки са абсурдните срокове за проектиране. ОТ КАБ дадоха примери с детска градина в Гоце Делчев със срок за проектиране 2 дни, за 44 обекта в Златоград за 10 дни, за укрепване на училище в Панчарево със срок за проектиране от 4 дни, площад в Сливница за 5 дни, театър във Велико Търново за 10 дни и други /вижте още по темата тук/. Според КАБ една от причините за тези къси срокове може да е, че проектантът е предварително избран.

 

В много от обществените поръчки се поставят дискриминационни условия, като така в тях успяват да участват малко фирми. Случва се и в желанието си да покажат проектна готовност общините да обявят поръчка без осигурено финансиране и проектантите са третирани като кредитна институция, каза арх. Юлия Железова, член на УС на КАБ. Така не са ясни условията за кандидатстване и подробности по проектите.

 

Бюрокрацията и огромният чиновнически апарат затормозяват администрирането и водят до корупция. При одобряването на оферти има твърде много излишни изисквания за проектантите като оборот или опит, а много често в частта проектиране се намесват например КАТ и „Пожарна", където не е необходимо, смятат от КАБ.

 

Общините изземват авторските права на проектантите и те не могат да защитават идеята си и проектното си решение, каза председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов. Най-удачната форма за качествени проекти е конкурсът от различен тип, но в малкото обявени конкурси архитектите нямат интерес да участват, защото смятат, че са нагласени. Друг проблем е, че обществените обсъждания не се оповестяват достатъчно ефективно, често се организират в неудобни дни и часове и в тях участват малко хора.

 

Най-малък е ресурсът за интелектуалния труд, едва 2% е отговорността на проектанта, като той не може да управлява и надзирава изпълнението на собствените си проекти, каза арх. Петър Киряков, член на УС на КАБ. Тази система трябва да бъде променена, каза той.

 

Много често оценителната комисия на технически предложения е с по-нисък ценз от изпълнителите. От КАБ дадоха пример за обществена поръчка за изработване на ОУП в Трекляно до границата със Сърбия, където в комисията не участва нито архитект, нито урбанист, нито еколог. Общината не е приложила и техническото задание.

 

Техническите задания за ОП също често не са професионално подготвени. Друг проблем е, че когато се стига да строителното решение, се орязват решенията на проектанта. Бюджетът се съкращава и „творчеството" на общински служители води до лошо качество.

 

От КАБ настояват за промени в законовата уредба, като проектантските и архитектурни услуги бъдат отделени от останалите, например за „доставка на тоалетна хартия". Основната пречка за това е приета от ЕС директива през 2014г., с която се съобразява нашето законодателство. Архитектурният съвет на Европа отдавна е направил препоръки за тази директива, но засега нищо не е променено, каза арх. Владимир Милков, член на УС на КАБ.

 

Браншовите организации да имат право да обжалват условията на всяка една обществена поръчка - и за това ще настояват от Камарата на архитектите. В момента те не могат да обжалват публични покани.

 

Друго искане е проектантите да имат право на медийни изяви. Това била една от причините ръководителят на проекта за обновяване на Зона 2 в София, включваща „Граф Игнатиев" - арх. Иво Пантелеев, да отказва публични изказвания. Това той е заявил в писмо до КАБ. Днес в 18.00 часа ръководството на Камарата, кметът на София Йорданка Фандъкова, заместникът й по транспорта Дончо Барбалов и главният архитект Здравко Здравков ще проведат среща по повод неуредиците по ремонта на централната улица. Очаква се на срещата да присъства и арх. Пантелеев, както и представители на КАТ, които настояват за ограничителите около трамвайната линия.

 

„Ако арх. Пантелеев не дойде на срещата, ще подадем сигнал към нашата Комисия за дисциплинарно производство, която ще прецени дали да го санкционира. В петък имахме среща с кмета относно забраната за медийни изяви, тя беше изненадана да чуе това и заяви, че ако има такова нещо, ще променят това изискване в договора му", каза председателят на КАБ.

 

Арх. Борислав Игнатов отново повтори, че идейните проекти за обновяване на Зона 2 са показани на гражданите преди много време. Техническите проекти с всички детайли и подробности е трябвало да се представят подробно на обществото преди старта на ремонта, а не постфактум хората да недоволстват от материали и некачествена работа. Тази липса на информация от началото създаде негативно отношение към целия ремонт, каза архитектът.

 

Преди пресконференцията във фейсбук страницата си КАБ даде пример с последиците от обществени поръчки на инженеринг с новото кръстовище при изграждането на бул. ”Васил Левски” във Варна. Проектът трябва да е готов скоро, а в последните дни едно от кръговите му кръстовища на две нива предизвика недоволство.

 

 

 

 

 

 

Булевард "Левски" ще бъде пуснат в пълния му обем до дни, въпреки, че до официалното въвеждане на новото грандиозно пътно съоръжение в експлоатация ще има временна организация на движението. Това стана ясно на пресконференция в Община Варна, в която участваха зам.-кмета Христо Иванов, главният архитект Виктор Бузев и проектантският екип на булеварда, предаде Varna24.bg. За пореден път бе подчертано, че новото кръстовище на две нива ще разтовари трафика в града и ще преодолее доста проблеми. Според арх. Бузев варненци трябва да привикнат с новите правила на движение на две нива, като се спазва толерантност между пешеходци, колоездачи и шофьори. Главният архитект каза още, че е обсъждан вариантът в бъдеще булевардът да направи връзка с Аспарухов мост на Топлата вода под Максуда.

 

Централни водопроводи, минаващи под терена на новото кръгово кръстовище по бул. "Цар Освободител", били сред причините за формата и наклона му, обясни проектантът на съоръжението инж. Недялко Иванов. "Нееднократно заявих, че тази денивелация между лявата и дясната страна на булеварда е 6 метра. Никой не си дава сметка за това, че точно от там минават пет големи водопровода, които също пречат. Считам, че направихме възможно най-доброто. Решихме, че е по-удачно да е кръгово, а не светофарно регулирано, за да улесним трафика. Цялото кръгово кръстовище е проектирано според нормите на изграждане на пътищата в градски условия. Наклонът е до 4%", обясни инж. Иванов.

 

 

Още по темата - тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано