СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
През октомври трябва да са готови ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите пространства
 Facebook

През октомври трябва да са готови ул. „Граф Игнатиев“ и прилежащите пространства03.05.2018 / 14:40 - CityBuild.bg

Първият етап от ремонта включва и участъка от ул. „Солунска“.

 

 

Както е известно, ул. „Граф Игнатиев“ ще бъде цялостно реконструирана заедно с канализацията. Ще бъде подменена настилката на улицата, както и на площадите "Гарибалди" и „Славейков“ /с променен Книжен пазар и обновен фонтан/ и в градината около църквата „Св. Седмочисленици“ /като зеленчуковият пазар до нея ще бъде премахнат/. Само по ул. „Граф Игнатиев" няма да има бордюри, но ивицата на движение на трамваите ще бъде отделена с ограничители, които да гарантират сигурност.

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

От 7 май трамваите ще бъдат спрени заради подмяната на релсовия път с по-безшумен.

 

 

 

Демонтиране на настилките ще се наложи и заради изграждането на нови шахти и мерки по заустване на водите от свободно течащи водосточни тръби до улично отводняване, както и заради промяна на облика и дизайна на ниския план в зоната. Заради това ще бъдат премахнати или преместени кошчета за боклук, обществени телефони, павилиони, въздушни кабели и други.

 

Ремонтът ще е най-подходящият момент и за премахване на елементи: реклами и билбордове, колчета и други, които ограничават достъпността и комфорта на преминаване, създават визуален и физически хаос и често представляват риск за хората.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Демонтаж на настилки ще се наложи и предвид работата по електрозахранването за новите стълбове улично осветление, като първоначалната концепция предвиждаше модифициран дизайн на традиционните осветителни тела на Стара София и създаването на светлинни острови на площадите и на участъци с по-приглушено осветление в свързващите улички. Все още не е ясно какво точно ще е уличното обзавеждане - маси, столове, пейки, кошчета за отпадъци и други.

 

Според общината, ще се увеличат местата за озеленяване и ще бъдат засадени нови дървета. Ще се премахват само тези, които са опасни или не могат да бъдат спасени.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте повече за обновяването тук.

 

Гаранционният срок по договор е 8 години. Предвидена е гаранция за изпълнение 600 хил. лв. Половината от средствата остават блокирани до приключване на обекта, а другата половина - до изтичане на гаранционни срок. При неспазване на срока за завършване на обекта неустойката е в размер 240 хил. лв. за всеки ден просрочие. При некачествено изпълнение неустойката е в размер 1,2 млн. лв. или до 5% от стойността на договора. При неотстряване на появили се дефекти в срока на гаранция, възложителят дължи тройният размер на направените разходи по отстраняването. Изпълнител е G.P. Group.

 

За зоната е одобрен и Проект на указания и насоки за оформление и цветно решение на фасадите на сградите. Не е ясно дали цялостната реконструция е съобразена с доклада за развитие на централната градска част, разработен от български екип с консултиране от датското студио Gehl Architects.

 

Проектът за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев" и цялата прилежаща зона се финансира по програма „Региони в растеж". Догодина ще бъде изпълнен вторият етап на реконструкцията, който включва цялостен ремонт на ул. „Шишман" и ул. „Шести септември".

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано