СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Онлайн форум ще се проведе по случай Световния ГИС ден
 Facebook

Онлайн форум ще се проведе по случай Световния ГИС ден17.11.2020 / 10:30 - CityBuild.bg

Освен информационни системи за нуждите на кадастър, териториално развитие и други, ще бъде представено приложение за следене напредъка в разработването на ваксина срещу COVID-19.

 

Утре по случай Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в България ще се проведе онлайн конференция, на която водещи международни и български експерти ще представят най-новите разработки, решения и добри практики в областта на геопространствените технологии и тяхното приложение за справяне с пандемията от коронавирус, управление при кризи, околна среда, сигурност, инженерна инфраструктура, градско планиране и развитие, и много други.

 

Един от основните акценти в програмата на форума ще е прилагането на ГИС в подкрепа на усилията за борба с Covid-19. Сред международните лектори, които ще вземат участие в тази сесия, е Еншенг Донг - създателят на използваният от цял свят дашборд на университета Джонс Хопкинс за следене разпространението на коронавирус, който ще представи своя опит и добрите практики в прилагането на ГИС за мониторинг и извършване на анализи за подпомагане борбата с пандемията. В рамките на конференцията ще бъде представено и създаденото от ЕСРИ България уеб ГИС приложение за следене напредъка в разработването на ваксина срещу COVID-19 в световен мащаб. С негова помощ всеки само с няколко клика може да следи официално обявените ваксини по света, съответната фаза, до която е стигнала всяка една ваксина и редица други подробности.

 

 

В тазгодишното издание на конференцията участие ще вземе и президентът на Esri Джак Данджермонд - един от инициаторите на Световния ГИС ден и носител на редица признания и награди за приноса си в областта на Географските информационни системи, географията, околната среда и планирането, включително 13 почетни степени. Той ще представи най-новите възможности и тенденции в развитието на ГИС технологиите, както и тяхното практическо приложение за нуждите на различни сфери.

 

Друга водеща тема в конференцията ще е ГИС за управление при бедствия, където д-р Дейвид Грийн, програмен директор в НАСА, ще представи продуктите, решенията и услугите на програмата на НАСА за бедствия и възможностите за тяхното използване от българските институции и организации.

 

 

Домакин и официален организатор на събитието е ЕСРИ България - компанията, която тази година чества 25 години от своето създаване. В тази връзка Евгения Караджова, основател и управител на ЕСРИ България, ще представи добрите практики и възможностите за прилагане на ГИС в отговор на различни предизвикателства в България. Традиционно на онлайн конференцията ще бъдат направени и демонстрации на технологичните възможности на Географските информационни системи за нуждите на кадастър, околна среда, ютилитис, телеком, здравеопазване, сигурност и обществен ред, местно самоуправление, териториално развитие, транспорт, електронно управление и други.

 

„В продължение на повече от 20 години ние от ЕСРИ България, съвместно с нашите партньори, развиваме и утвърждаваме Световния ГИС ден в страната. Тази година, изправени пред пандемията от коронавирус и множество други предизвикателства, ние отново ще отбележим ГИС деня заедно с още над 70 държави, показвайки как ГИС технологиите все повече намират приложение във всички сфери на съвременното общество, как помагат в борбата ни за по-добър и устойчив свят за нас, хората и света като цяло", коментира Караджова и допълва: „Днес времето изисква от нас да работим в сътрудничество в областта на ГИС, в подкрепа на обществото и за едно по-добро бъдеще".

 

Повече информация може да бъде намерена на сайта на събитието тук.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано