СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нова организация на движението ще има в района на пл. „Св. Неделя“
 Facebook

Нова организация на движението ще има в района на пл. „Св. Неделя“22.02.2018 / 15:41 - CityBuild.bg

Промените са в изпълнение решението на СОС за разширяване на пешеходната зона по бул. „Витоша“.

 

На заседанията на постоянните комисии по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика и по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет, проведени вчера, беше приет проекта за постоянна организация на движението в района на площад „Света Неделя".

 

Предстоящите промени са в изпълнение решението на общинския съвет от 28.09.2017 г. за разширяване на пешеходната зона по бул. „Витоша", като към съществуващата такава се добавя и участъкът от ул. „Алабин" до бул. „Ал. Стамболийски". Запазва се автомобилното движение по улиците „Алабин" и „Позитано" и се променя посочността на някои от улиците в района. Променя се и режимът на работа на светофарните уредби в обхвата на проекта.

 

 

Предложението за обособяване на пешеходната зона бе направено от зам.-кметът Евгени Крусев и арх. Здравко Здравков - главен архитект на Столична община. Като основни доводи за приемане на тази идея са изтъкнати ползите от увеличаване на пешеходните пространства за столицата, намаляването на трафика и подобряване качеството на въздуха. Акцентира се и върху ползата от обособяването на пряка пешеходна зона, свързваща площада със съществуващата пешеходна зона на бул. „Витоша". Симулация на движението при въвеждането на пешеходната зона e показала, че влиянието върху транспортното движение в квартала ще бъде минимално. Движението по перпендикулярните улици - ул. „Позитано" и ул. „Алабин", ще бъде запазено.

 

Схемата в детайли

 

Новата организация на движение ще влезе в сила в началото на март.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано