СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КАБ организира нов конкурс - "Български архитектурни награди"
 Facebook

КАБ организира нов конкурс - "Български архитектурни награди"03.04.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Целта е чрез добри примери да бъде поставен акцент върху труда на архитекта и върху най-добрите практики и иновации в професията.

 

Цел на конкурса

 

«Български архитектурни награди» имат за цел да  популяризират най-стойностните реализирани архитектурни проекти у нас,  да отличат техните автори - архитектите, и уникалността на идеята им с акцент върху качеството на архитектурата, естетиката, използваните иновации. В допълнение на това са оригиналност на концепцията и устойчивост на съответния проект за подобряване качеството на живот, значимост на проектите за социалния, културния и икономическия живот, оформящи съвременната визия на градовете като част от архитектурното наследство на България.

Мото

„Българската архитектура като част от Европейската" е мотото на първото издание на "Български архитектурни награди", което се обявява и провежда в годината, когато България председателства Съвета на ЕС.

 

Регламентът на конкурса:

 

В конкурса се състезават проекти на нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства.

 

Водещите критерии за оценка на проектите са приносът за подобряване на качеството на живот на обитателите, както и отношението към околната среда; архитектурните качества на проекта, използваните иновации и материали, ролята на светлината; екологичният подход и потреблението на енергия; отношението на потребителите и местните общности.

 

Награждаване

Носителят на приз "Български Архитектурни Награди" ще получи специално изработена статуетка и грамота, придружена от сертификат с рецензии от международното жури.  Носителите на специалните награди ще бъдат наградени с грамота, придружена със сертификат с рецензии на журито.

 

 

Журиране

 

Първият етап обхваща процеса на подбор от архитектурен борд, който оценява подадените проекти на основата на архитектурни, естетически и технически качества и допълнена със социалната, културната и икономическата значимост на проектите им като качество на живот. В състава на борда са включени представители на архитектурните гилдии на Румъния, Македония, Сърбия, Косово.

 

Вторият етап включва представяне на селектираните проекти, предложени от борда за номинации. Проектите се представят от проектанта или проектантския колектив пред журито и публиката на Международния архитектурен и инженерен форум SHARE - София 2018. Презентациите ще са в рамките на 15 минути.

 

В заключителната фаза на конкурса международно жури ще определи носителя на приз "Българси Архитектурни Награди 2018" измежду номинираните кандидати. Авторът на спечелилия проект ще бъде награден по време на Гала тържество. Тогава ще бъдат обявени и още три специални награди.

 

Всички подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ