СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
КАБ организира 3 кръгли маси на Архитектурно-строителната седмица
 Facebook

КАБ организира 3 кръгли маси на Архитектурно-строителната седмица24.02.2020 / 15:17 - CityBuild.bg

Темите са проблемите и решенията при проектирането и строителството.

 

Дискусиите ще се състоят на 25, 26 и 27 февруари в зала Мусала в Интер Експо Център в София. На 28 февруари (петък) в изложбена зала 4 ще има представяне на съвременни архитектурни проекти, създадени от български архитекти.

 

 

Утре, в първия ден от изложението, в 14,15 ч. започва дискусията „Обществени поръчки и градска среда".

 

Почти всеки ремонт на обществени пространства предизвиква обществено недоволство. Причината за това са порочните практики при обществените поръчки. Резултатът е лошо, но скъпо изпълнение. Законът отваря широки възможности за корупция и непрофесионализъм. Проучихме над 500 обществени поръчки и установихме рецидивни съзнателни нарушения, казват от Камарата на архитектите в България.

 

На кръглата маса ще бъдат представени доклади на Камарата на архитектите в България и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране за проблемите в закона и решенията в духа на добрите европейски практики. Двете професионални организации предлагат промени в Закона за обществените поръчки, които ще гарантират професионализма и качеството, правилата на честната конкуренция и съвестното харчене на обществените средства.

 

Дискусията ще води арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България.

 

На 26 февруари (сряда) в 13,30 ч. започва дискусията „Инвестиционният процес в България - „Мисията невъзможна". Необходими законодателни промени".

 

"Законът за устройство на територията (ЗУТ) е кърпен и прекрояван над 80 пъти през последните 18 години. Строително-инвестиционният процес е подчинен на още 49 закона и над 400 наредби. Концепцията на ЗУТ е основана на свръхрегулация, субективно тълкуване и прилагане на закона, безотговорност и административно своеволие, стриктен контрол по документи и фиктивен, почти отсъстващ контрол при изпълнението. Това създава безсмислена бюрокрация, среда за корупция и краен резултат с ниско качество. Поради своята тоталитарна философия ЗУТ не може да стане работещ модерен закон с гаранции за прозрачност, качество, конкуренция и професионализъм. Камарата разработи концепция за ново строително законодателство, която въвежда европейски стандарти, премахва бумащината и я заменя с ефективен контрол и ясна отговорност във всеки етап от строително-инвестиционния процес", казват от КАБ.

 

Камарата смята, че инвестиционният процес в България се нуждае от спешни спасителни мерки. Затова изготви предложения за съществени изменения на ЗУТ, в които са заложени принципите на новата концепция. Предстои тези промени да бъдат внесени в МРРБ и представени пред ресорните комисии към Народното събрание.

 

По време на кръглата маса ще бъде представена и електронна система за създаване на дигитални досиета на строежите. Модератор отново ще е арх. Петкана Бакалова.

 

На 27 февруари (четвъртък) в 12,30 ч. започва конференцията „Дигитализацията на строителния сектор в България - перспективи и предизвикателства".

 

Във фокуса на конференцията е визията за бъдещето на сектор строителство и новите възможности, които дава въвеждането на дигитализацията в сектора. Какво е BIM (Building Information Modeling) и как влияе на инвеститори, проектанти, строители и експерти по поддръжка на сгради е водещата тема във втория панел на форума.

 

Презентации на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Камарата на архитектите и Камарата на строителите в България ще представят гледните точки към дигитализацията в сектора. „BIM и умните градове. Зелени политики. Възможно ли е да се случи у нас?" и нормативната рамка на дигитализацията на сектора са сред темите на кръглата маса в края на форума.

 

Модератор на конференцията е арх. Николай Баровски, председател на Управителния съвет на КАБ.

 

На 28 февруари 2020 г. (петък) от 10,30 ч. ще започне представянето на съвременни архитектурни проекти, създадени от български архитекти.

 

Ще бъдат представени проекти за нови сгради и за реставрация. Презентациите са с продължителност 10 минути и ще се състоят в изложбена зала 4 на Интер Експо Център.

 

Вижте цялата съпътстваща програма тук.

 

 
още от Новини

още от София