СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Още два дни с изложбата живописни и графични творби на арх. Малин Чонос
 Facebook

Още два дни с изложбата живописни и графични творби на арх. Малин Чонос09.12.2019 / 10:30 - CityBuild.bg

Чрез нея отново ще се докоснете до неговото забележителното творческо наследство.

 

 

Тази година се навършиха 100 години от рождението на арх. Малин Чонос – архитект, урбанист, художник. Малин Чонос е роден на 17.08.1919 г. във Видин. Следва в Художествената академия в Белград, но започналата Втора световна война го принуждава да прекъсне и да се завърне в България. По-късно завършва архитектура в Държавната политехника в София.

 

През годините работи в "Софпроект" по генералния план на София, в "Главпроект" като главен архитект, ръководи задграничното проектиране в "Техноекспортстрой", както и задграничните бюра за проектиране в Сирия и Етиопия. През 1970 г. е заместник главен архитект на София по въпросите на градоустройството. Ръководи изграждането на обекти и комплекси на Министерство на външните работи в Прага, Будапеща и Варшава. Успешно съчетава архитектурната и строителна работа с изкуството, на което остава верен до края на живота си.

 

Малин Чонос е един от основателите на САБ и Клуба на архитекта-художник. Автор е на множество графични и живописни творби – натюрморти и пейзажи от България и чужбина. Неговите акварели и пастели запечатват красотата на българските възрожденски къщи в Пловдив и Копривщица, екзотичните пазари на Тунис и Алжир, покривите и кулите на Прага и Любляна. Рисува с много чувство красивата природа на България, лиричната красота на Дунав или бурното Черно море. В картините му има много слънце и богат колорит, тънко чувство за детайла, вярна и точна перспектива.

 

През годините арх. Малин Чонос участва в изложбите на Клуба на архитекта-художник, а също така имаше няколко самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на ценители на изкуството в България, Чехия, Израел, Япония, САЩ и др.

 

Изложбата със живописни и графични творби на арх. Малин Чонос продължава до 10 декември.

 

 
още от Новини

още от АРТ