СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Все още има някои неясноти около ареста на Иванчева
 Facebook

Все още има някои неясноти около ареста на Иванчева19.04.2018 / 15:57 - CityBuild.bg

Важно е да се разбере какви доказателства са събрани, каза журналистът Слави Ангелов.

 

"Иванчева би била натопена, ако някой й се обади, отиде някъде от глупост или неопитност и някой ѝ подхвърли парите. Но тя е заловена с посредник и заместник. Също така е имало и пазарлък за подкупа, намерени са преписки в кабинета и дома й - поне по данните, които имаме", каза пред Bulgaria ON AIR разследващият журналист Слави Ангелов.

 

Той отбеляза, че все още има много неясноти около задържането на Иванчева, като информацията, че по ръцете ѝ е намерено вещество от белязаните банкноти, но същевременно на този етап не е много ясно в какъв момент тя е пипала парите. На този въпрос прокуратурата трябва да даде отговор, за да сме наясно какво точно се е случило, каза той.

 

Както писахме вчера, според информацията на специализираните органи, изнудваният предприемач дава парите за подкупа на посредника в заведение, завити в лист хартия, а той ги прибрал в чантата си. Не стана ясно колко пачки и в какви банкноти са били парите /за да е ясен техният обем/, макар от снимките и видеата на медиите да се виждат банкноти от по 100 и 500 евро, както и кашонче от кафе.

 

След това посредникът се среща с Иванчева и Петрова в кафене на ъгъла на ул. "Гурко" и ул. "Г.С. Раковски", като отново не става много ясно точно в кой момент и в какво той отделя 14 000 евро за себе си, а 56 000 евро са предадени на Петрова /според данните/.

 

 

Не стана и много ясно защо двете жени и посредникът не са арестувани още на мястото на предаването на парите - в заведението. "Целенасочено не ги арестувахме там, защото щяхте да питате за какво - те просто пият кафе, какво общо имат с парите, които носи мъжът", каза нееднократно вчера на брифинг и днес по медиите ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, макар че по думите му преди това парите са предадени именно в заведението.

 

Има вероятност да се е изчаквало, защото Иванчева все още не е пипала самите пари или в каквото са били сложени, но каква е гаранцията, че това се е случило в автомобила, за да може да бъдат намерени по ръцете й следи от веществото, с което са маркирани банкнотите? Възможно е и да са изчаквали, за да запишат разговора след предаването на парите между посредника и изнудвания, в който първият го уверява, че парите са предадени и вече няма да има проблеми... Гешев уточни, че целият процес по предаване на парите е бил контролиран със специални разузнавателни средства, а в заведението имало и охранителни камери, записите от които вече са иззети.

 

 

Друга неяснота по задържането е и точното съдържание на автомобила. Според Гешев, в него е имало "безброй само дамски чанти 3-4", каза Гешев. Защо са били толкова безброй, също не се разбра.

 

 

От 10 до 30 години затвор заплашват кмета на район „Младост“, като зам-кметът и бившият кмет са обвинени като нейни помагачи. Утре Специализираният съд ще реши дали да остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, както настояват прокурорите.

 

Остава специалистите да са си свършили работата качествено, процесът да бъде възможно най-прозрачен, а доказателствата - ясни и неоспорими. Иначе съмненията отново остават.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано