СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Осигурени са евросредства за рехабилитацията на ВиК мрежата на Перник и Радомир
 Facebook

Осигурени са евросредства за рехабилитацията на ВиК мрежата на Перник и Радомир22.11.2019 / 11:27 - CityBuild.bg

Работи се по 4 варианта за проблема с липсата на вода.

 

В рамките на настоящия програмен период по Оперативна програма „Околна среда" ще бъдат рехабилитарани ВиК мрежите на Перник и Радомир. Има изготвен проект и е сключен договор за финансиране с Управляващия орган на ОПОС. Инвестицията е над 100 млн.лв., като бенефициент по проекта е ВиК-Перник. Това обясни в парламента вчера заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. И добави, че в предишния програмен период по ОПОС община Перник е пропуснала възможността да кандидатства за европейско финансиране за рехабилитация на ВиК мрежата си.

 

 

Според ВиК инженери, при сегашният график на водния режим, при който се спира водата два пъти в денонощието, ще се влоши технико-експлоатационното състояние на мрежата и ще зачестят авариите. Нанков още веднъж очерта основните проблеми, довели до кризисната ситуация с водоснабдяването в Перник, а именно - засушаването през годината, в резултат на което е намаляло нивото на водата в яз. „Студена" 4 пъти спрямо същия период на миналата година и 3 пъти спрямо 2016 г. Другият проблем е старата и амортизирана ВиК мрежа в общината, заради която загубата на вода в града достига 76%, а в някои селища и до 90 на сто. 

 

 

В момента се работи по четири варианта за изход от ситуацията в Перник. Единият е яз. „Студена" да бъде свързан с язовир „Долна Диканя". Следващата седмица ще бъдат готови вторите проби на водата от там. За да се реализира тази идеяq ще са необходими 12 млн.лв. за водопровод и помпена станция. Обследвани са и местните водоизточници, които до сега са били замразени, но дебитът в тях е много нисък, което също не е алтернатива за водоснабдяването на общината. Разглежда се и възможността „Владайският канал" да се свърже до месец и половина с язовир „Студена". Дебитът му е 15 литра в секунда, но при пълноводие се увеличава в пъти.

 

Към момента 17 области в страната са с нарушено водоснабдяване, в т.ч. 40 общини, 12 града, сред които Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и други. Засегнати са общо 315 хил души. Вследствие на климатичните промени и динамичните хидроложки процеси, страната ни ще бъде изправена пред все повече предизвикателства, свързани с водоснабдяването, каза Нанков и подчерта, че за целта, за първи път от 30 години насам, се изграждат нови язовири. Преди месец беше въведен в експлоатация язовир „Пловдивци" до Рудозем, изгражда се и язовир „Луда Яна" до Панагюрище. На дневен ред стои изграждането на яз. „Кюстендил", както и на яз. „Черни Осъм", захранващ Ловеч и Плевен.

 

Според Николай Нанков заради климатичните промени, които водят до интензивни валежи, последвани от трайни засушавания, много местни водоизточници пресъхват и се налага да се търсят алтернативни. „За справяне със ситуацията в страната са необходими комплексни мерки", подчерта още заместник-регионалният министър, сред които в максимална степен усвояване на европейските фондове, рехабилитация на ВиК мрежата в страната и търсене на нови водоизточници.

 

Август и септември беше периодът, в който авариите бяха безкрайно много, каза днес за БНТ бившият кмет на Перник Вяра Церовска. Тя заяви, че било обсъждано дали да има воден режим, но било решено, че прекъсването на водоподаването щяло да доведе до още повече аварии. Бившата кметица уточни, че предложението за обсъждане на воден режим е дошло на 10 октомври. "Аз не съм била на работа на 10 октомври, когато е входящата дата на писмото от ВиК. От 5 април има ограничителна заповед за ползване на питейна вода от яз. Студена. Никой не може да предвиди какво ще се случи и какви са валежите. Ако е имало някакъв проблем с количеството, той трябва да се е развил през месеците август, септември и октомври, когато авариите са увеличени в пъти повече в сравнение с миналата година. Нямам информация дали яз. Студена е бил източван покрай ремонта", допълни още бившият кмет на Перник.

 

 

"Направила съм твърде много в Перник да има по-добро водоподаване и това си личи във всички инвестиции, които са направени и в които съм участвала", подчерта Церовска. По думите ѝ, в нейния мандат е "направено проектиране на този воден цикъл и това е първият момент, в който има договор с МОСВ за реализиране на този воден цикъл". "Водопреносната мрежа в Перник е строена в средата на миналия век - можете да си представите за какво става въпрос. Сериозно влияние оказа и земетресението през 2012 година", обясни още бившият градоначалник. По думите на Церовска, язовир "Студена" е изключителна държавна собственост и се охранява много специално, затова какво се случва с водата, трябва да бъде изяснено след една много щателна проверка.

 

Припомняме, че Окръжната прокуратура в Перник се самосезира и започна проверка във връзка с водната криза в града. Чрез Върховната апелативна прокуратура са изискани всички данни, експертизи и разчети от МОСВ и МРРБ за експлоатацията на язовир „Студена". Районната прокуратура в Перник също е започнала проверка по случая. От там проверяват действията на местното ВиК дружество и на общинската и областната администрации. Ако след проверките се установи, че има извършено престъпление, данните от тях ще бъдат предоставени на Специализираната прокуратура. Беше уволнен и шефът на ВиК-Перник.

 

 

Нoвoизбрaният кмeт нa Пeрник Cтaниcлaв Влaдимирoв oбвини двe миниcтeрcтвa - нa oкoлнaтa cрeдa и нa регионалното развитие, както и oблacтния упрaвитeл зa вoдния рeжим в грaдa. "Първитe чeрвeни лaмпи ca oщe oт нaчaлoтo нa тaзи гoдинa. Вмecтo Миниcтeрcтвoтo нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe дa oгрaничи рaзхoдa, тoй cи e кoнcтaнтa oт мнoгo врeмe", зaяви Влaдимирoв. Липcaтa нa инфoрмaция и нeaдeквaтнoтo пoвeдeниe нa ВиК oпeрaтoрa в Пeрник ни дoвeдe дo тaзи cитуaция, бe кaтeгoричeн той, а спoрeд нeгo МOCВ e трябвaлo дa нaблюдaвa oттoкa oт язoвир "Cтудeнa".

 

 

 
още от Новини

още от Страната