СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Основен ремонт се извършва в Банката за майчина кърма в София
 Facebook

Основен ремонт се извършва в Банката за майчина кърма в София09.07.2018 / 18:00 - CityBuild.bg

На 1 юни 2019 г. тя ще навърши 30 г. и оттогава сградата не е била ремонтирана.

 

Проектът е на стойност 950 000 лв. и включва подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставяне на топлоизолация и цялостен вътрешен ремонт на сградата, обновяване на фасадата и облагородяване на пространството около обекта. Средствата са осигурени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонтните дейности е избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки.

 

 

Банката за майчина кърма (БМК) е единствена за Столична община и цяла Западна България и се финансира само от бюджета на общината. Държавата не плаща за този вид услуга. Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

 

В банката има: отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма; отделение по пастьоризация и лиофилизация; лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

 

 

Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.

 

 

В момента дейността на банката е спряна заради ремонта. Веднага след приключването му ще бъдат уведомени всички донорки и дейността ще се възобнови.

 

 

Предвидено е обновяване на специализираната медицинска апаратура за диагностика, микробиологичен анализ на кърмата и на донорките. За нуждаещи се болни бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни причини, кърмата се предоставя безплатно. За здрави новородени кърмата е срещу заплащане – 1,80 лв. на литър.

 

 
още от Новини

още от София